Tres dècades de vida cultural a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
18-01-2020
Actualitzat: 18-01-2020 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tres dècades de vida cultural a Lleida
  • Tres dècades de vida cultural a Lleida

CaixaForum Lleida, el centre cultural de La Caixa, va complir el mes passat trenta anys. El 19 de desembre del 1989 va obrir les portes el llavors denominat Centre Cultural de Lleida de la Fundació La Caixa a l’edifici de Blondel que havia ocupat l’antic cine Viñes, obra de l’arquitecte Francesc de Palau Morera Gatell. L’immoble, inaugurat el 1919, va celebrar així el centenari el 2019. En els últims trenta anys, el centre cultural s’ha posicionat com una peça fonamental del panorama cultural de la ciutat i el territori, en què ha rebut en total més de 2,1 milions de persones que han gaudit de les exposicions programades i participat en les milers d’activitats que s’hi han dut a terme, amb especial atenció també cap al públic familiar i escolar. De fet, la mitjana de visitants en aquests trenta anys s’ha situat en 74.401 persones per temporada.

Mercè Freixinet (la Granadella, 1955) va ser la primera directora de l’espai cultural. Diplomada en Magisteri, es va mantenir durant vint-i-quatre anys al càrrec, lloc que va deixar en fa sis per jubilació i va passar el testimoni a l’actual responsable del centre, Maribel Tost (Lleida, 1968). Llicenciada en Història de l’Art, Tost va entrar a treballar a l’Obra Social de La Caixa el 1997 i el desembre del 2013 va estrenar la nova etapa de CaixaForum.

El relleu va coincidir en el temps amb l’exposició de més èxit de públic en les tres dècades de l’espai cultural, la dedicada a les mòmies egípcies, que entre finals d’aquell any i la primavera del 2014 la van visitar més de 34.000 persones. En un 2020 carregat d’activitats, CaixaForum Lleida estrenarà el 18 de març la mostra Les avantguardes històriques, 1914-1945, que oferirà una relectura de les primeres dècades del segle XX a través d’una selecció d’obres de la col·lecció de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), amb artistes com Man Ray o Marcel Duchamp.

A més, entre l’agenda d’activitats per als pròxims mesos val a destacar el cicle Universos literaris, en el qual autors com Lorenzo Silva, Najat El Hachmi, Alejandro Palomas i Leticia Dolera desplegaran l’univers dels seus mites, revelaran els seus moments iniciàtics i explicaran al públic què els inspira a l’hora d’escriure.

Les fotografies de John Gutmann van estrenar la sala

El centre cultural es va inaugurar el 19 de desembre del 1989 amb una exposició dedicada al pintor i fotògraf alemany nacionalitzat nord-americà John Gutmann. L’esdeveniment va congregar una àmplia representació del món polític, social i cultural de Lleida, com l’alcalde, Antoni Siurana; el president de la Diputació, Ramon Companys; i el bisbe Ramon Malla.

Comparteix

També t'interessarà