Un any de l'assassinat de George Floyd

LLEIDACOM | Marta Argilés
Publicat: 
25-05-2021
Actualitzat: 26-05-2021 14:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Black Lives Matter
    Peu de foto: 
    Black Lives Matter

"No podem assumir que el racisme és un problema per aquells que el pateixen. El racisme distorsiona i corromp les institucions i les ments, crea una assumpció de superioritat, produeix el privilegi blanc. Hi ha qui pensa que l’eslògan ‘Black Lives Matter’ té una connotació particular, però no podria ser més universal. Dir, senzillament, ‘All Lives Matter’ és ignorar fins a quin punt les vides negres i de color son objecte de racisme i de repressió. Dir que les vides negres importen, és proclamar que, efectivament, totes les vides importen" Angela Davis


Un any pot passar molt ràpid o molt lent, el temps és relatiu, però pels que viuen un dol el temps pot arribar a perdre les busques del rellotge. Avui fa un any de l’assassinat de George Floyd a mans de l’agent Derek Chauvin, agent policial de l'oficina de Minneapolis, Estats Units.

El 25 de maig de 2020, George Floyd entrava a comprar un paquet de tabac en un establiment que freqüentava sovint. De segur que no s’esperava que fos l’últim paquet que comprava en vida. Quan Floyd va sortir de l’establiment, una patrulla de policies de l’oficina de Minneapolis venien a arrestar-lo perquè havien rebut l’alerta per part de l’establiment que el civil havia pagat amb un bitllet de 20 dòlars fals. Durant l’arrest va arribar l’agent Derek Chauvin i va retirar a Floyd del seient del passatger i això va fer que caigués a terra. Finalment, l’agent va repenjar el seu genoll sobre el coll de Floyd durant 8 minuts i 46 segons, mentre ell pregava que pares perquè no podia respirar. Aquesta actuació policial va acabar amb la vida del ciutadà afroamericà, George Floyd.

Però, si fem un recés en el temps i en la història dels Estats Units trobem que Floyd no va ser l’únic ciutadà mort en mans d’un agent policial. Aquí també s’hi sumen els noms d’Eric Garner, Trayvon Martin, Philando Castile, Freddie Gray, Tamir Rice, Breonna Taylor i Michael Brown. Entre ells també s'hi sumen els més de 400 assassinats entre el 2008 i el 2012 als Estats Units. 

Aquesta situació ha generat una rebel·lió social i ha fet que la societat dels Estats Units i arreu es mobilitzi per tal de fer front a aquestes injustícies que fan referència a una actuació policial racista i brutal. Així mateix, aquesta atempta contra els drets dels civils i crea un ambient d’inseguretat social entre els territoris.

"Black Lives Matter"

Activistes com les creadores del moviment organitzat ‘Black Lives Matter’, Alicia Garza, Patrisse Cullors i Opal Tometi, han recollit gent arreu del món que s’ha pogut manifestar en contra aquesta actuació policial brutal amb un lema clar i viu ‘Totes les vides negres compten’. Arran de la mort de George Floyd,  el 6 de juny es van organitzar protestes a diferents ciutats dels Estats Units i també fora d'aquest territori. Aquestes reivindicacions s’han registrat com les més massives després de l’assassinat el 1968 del líder activista a favor dels drets civils, Martin Luther King Jr. 
Lleida.com també se suma a aquestes manifestacions de 'Black Lives Matter' per aconseguir l'abolició d'aquests assassinats que vulneren els drets civils dels ciutadans dels Estats Units i la raça afroamericana i així aconseguir una societat amb igualtat de condicions. 

Black lives matter

Homenatge a George Floyd

Han aparegut diferents espais d’homenatge al ciutadà George Floyd. La majoria es localitzen en el lloc dels fets. Floyd va ser assassinat a l’avinguda de Chicago de Minneapolis. Setmanes abans que l’Ajuntament aprovés la designació commemorativa de la plaça ‘George Perry Floyd, Jr. Place’ el 18 de setembre de 2020, un grup autoorganitzat es va mobilitzar al lloc dels fets i va canviar el rètol de l’avinguda amb adhesius que indicaven el nom de l’avinguda com a ‘George Floyd Avenue’. Després van seguir apareixent ofrenes i homenatges arreu del lloc dels fets.

"Ningú neix odiant una altra persona pel color de la seva pell, el seu origen, o la seva religió” Nelson Mandela

Comparteix

També t'interessarà