Un bòlid sobrevola el cel de Lleida a 200.000 km/h

REDACCIÓ
Publicat: 
08-12-2020
Actualitzat: 10-12-2020 18:28
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Bola de foc de Villalbeto de la Peña, imatge Salvador Díez
    Peu de foto: 
    Bola de foc de Villalbeto de la Peña, Salvador Díez. Imatge d'arxiu

Una bola de foc va creuar diumenge el cel de Lleida a una velocitat de 200.000 quilòmetres per hora. Segons les càmeres de l’Observatori del Montsec i d’altres estacions de la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits, aquesta massa incandescent va sobrevolar Ponent pocs minuts després de les vuit del vespre, abans de desintegrar-se amb un esclat a 80 quilòmetres d’altura.

L’astrònom Josep Maria Trigo, membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), va explicar que entre els mesos de novembre i desembre és habitual una gran activitat de boles de foc, un fenomen astronòmic que es produeix quan una roca que es desprèn d’un asteroide entra en l’atmosfera de la Terra a velocitats compreses entre els 11 i els 73 quilòmetres per segon, que provoca un feix de llum igual o superior al del planeta Venus. A la península Ibèrica es detecten cada any una mitjana de 500 d’aquests bòlids, encara que s’estima que menys d’una dotzena produeixen meteorits que impacten contra la superfície.

Les boles de foc provoquen un feix de llum igual o superior al del planeta Venus

Encara que el bòlid de diumenge procedeix d’un asteroide desconegut, el seu albirament coincideix amb la pluja d'estrelles de la temporada dels Gemínids, que va començar la setmana passada i que registrarà el seu punt àlgid la nit del 13 al 14 de desembre.

Aquesta pluja d’estrelles està causada per l’asteroide Faetont, descobert l’11 d’octubre del 1983 pel satèl·lit infraroig IRAS (Infrared Astronomical Satellite) de la NASA, i és un dels fenòmens astronòmics més esperats de l’any. En una nit fosca, sense la llum de la Lluna (aquesta setmana), els aficionats poden arribar a observar 50 o més meteors per hora.

Tanmateix, les restriccions de mobilitat i el toc de queda decretat per les autoritats sanitàries per evitar la propagació de la Covid-19 farà aquesta observació més difícil aquest any, ja que per disfrutar d’aquesta pluja d’estrelles cal escollir un lloc fosc i allunyat dels llums de les ciutats.

No s’ha de mirar a una determinada direcció ni tampoc és necessari utilitzar telescopis ni binocles, tan sols ser pacients.

Comparteix

També t'interessarà