Un centenar d'alumnes de Lleida participen en una gimcana de desinformació

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
09-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un centenar d'alumnes de Lleida participen en una gimcana de desinformació
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

Un centenar d’alumnes de Sant Jaume Les Heures i de l’INS Montsuar han participat aquest dijous al matí en la Gimcana de desinformació, organitzada per la Comissió Europea a Barcelona i l’Europe Direct de la Paeria, amb motiu del Dia d’Europa. La iniciativa s’adreça a joves per facilitar-los eines i aprenguin a identificar informacions i notícies falses. L’activitat s’ha desenvolupat amb diferents proves, perquè l’alumnat reflexioni sobre les fonts, els actors que informen o desinformen, les notícies manipulades, etc.

La gimanca, ubicada a la plaça de la Catedral, s’ha treballat amb “Learn to check” i s’ha distribuit en cinc espais: 1) la fiabilitat de les fonts, per saber si són fonts expertes, continguts paròdics, sobre els xats GPT, etc. ; 2) la mirada crítica, per contrastar imatges, reals i manipulades o generades per IA; 3) els actors de la desinformació, amb definicions de bot, hater, trol, verificador, desinformador i conspirador, per identificar qui és qui; 4) la Geolocalització europea, per muntar el mapa d’Europa i situar-hi diferents elements, i 5) la paperera de la desinformació, on l’alumnat, escriu informacions falses i les llencen com a mostra rebuig.

Aquesta activitat es fa de manera simultània a les quatre capitals de demarcació catalanes.

9 de maig – Dia d’Europa

Avui, 9 de maig, se celebra el Dia d’Europa. Aquest mateix dia de l’any 1950 Robert Schuman, aleshores ministre d’exterior francès, va pronunciar l’anomenada “Declaració Schuman” que va assentar les bases del que avui es coneix com a Unió Europea.

Comparteix

També t'interessarà