Un descendent dels Montcada visita Avinganya, el Museu de Lleida i el Turó

REDACCIÓ
Publicat: 
09-07-2019
Actualitzat: 09-07-2019 11:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un descendent dels Montcada visita Avinganya, el Museu de Lleida i el Turó

Danilo Moncada Zarbo di Monforte, descendent italià de la família Montcada –una de les més notables de l’edat mitjana, especialment a Lleida–, i Mercedes Duran, directora del Museu Municipal de Montcada i Reixac, van visitar la setmana passada tres espais monumentals de Lleida lligats a aquesta saga. Al monestir d’Avinganya van conèixer la història de Constança de Montcada, germana de Jaume I, que va posar en marxa el projecte del primer convent femení de l’orde trinitari a mitjans del segle XIII. La seua besnéta Berenguera de Montcada va efectuar obres d’adaptació del temple a l’estil gòtic, aixecant dos capelles, una de monumental i una altra de més petita, on es van enterrar les seues restes mortals i les del seu marit, Jordà de l’Illa.

Guiats pel responsable d’arqueologia de la Diputació de Lleida, Joan Ramon González, els visitants van conèixer la recuperació d’aquest espai per part de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. També van visitar el Museu de Lleida on de la mà del seu director, Josep Giralt, van poder veure els dos jacents originaris d’Avinganya corresponents als sepulcres de Berenguera i probablement de Ramon de Montcada.

Finalment, a la Seu Vella, acompanyats pel director del Consorci, Joan Baigol, van contemplar la capella familiar, els jacents del cavaller i de la dama i el vas funerari de Francesc de Montcada, primer marquès d’Aitona.

Comparteix

També t'interessarà