Un escape room científic per descobrir els secrets del sòl arriba a Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
26-11-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un escape room científic per descobrir els secrets del sòl arriba a Lleida
    Peu de foto: 
    El joc de Perfilina ©Delegació CSIC d'Aragó

Lleida es convertirà en escenari d’un original joc d’escapada portàtil els propers 10, 11 i 12 de desembre. Es tracta de Perfilina i el misteri de l’edafòloga perduda, una iniciativa de divulgació científica impulsada per la delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Aragó. Creat pels investigadors Carmen Castañeda i Borja Latorre, de l’Estació Experimental d’Aula Dei (EEAD-CSIC), aquest escape room convida els participants a resoldre enigmes relacionats amb els sòls i la geologia per localitzar Perfilina, una edafòloga fictícia desapareguda.

Organitzat per la Universitat de Lleida (UdL) amb el suport del Parc Agrobiotech, la Institució Catalana d’Estudis Agraris i la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl, el joc es desenvoluparà a l’edifici Agroliving Lab del Parc Agrobiotech. Les sessions, que requeriran inscripció prèvia, tindran lloc en horari de matí, a les 10 h, i de tarda, a les 16.30 h. Aquesta activitat lúdica i educativa s’emmarca en la celebració del Dia Mundial del Sòl, el 5 de desembre, amb l’objectiu de promoure el coneixement i la conservació d’aquest recurs essencial.

Els actes començaran aquest dimarts, 26 de novembre, amb la conferència El sòl, un desconegut que trepitgem, impartida per Rosa M. Poch, catedràtica d’Edafologia de la UdL i presidenta del Grup Intergovernamental Tècnic de Sòls de la FAO. La xerrada tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on Poch destacarà la importància del sòl com a element clau per a l’ecosistema i el desenvolupament sostenible.

El divendres 29 de novembre, Natalia Rodríguez, oficial de Terres i Aigües de la FAO, presentarà a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) les accions de l’Aliança Mundial pel Sòl, una iniciativa que busca millorar el maneig sostenible d’aquest recurs limitat. La seva xerrada aprofundirà en els reptes globals per preservar els sòls i garantir-ne un ús adequat.

Com a complement al programa, el dia 28 de novembre, l’ETSEA acollirà un cine-fòrum al voltant del documental Ganado o Desierto (2023), dirigit per Francisco Vaquero Robustillo i nominat a set categories als Premis Goya. La pel·lícula explora com un maneig sostenible de la ramaderia pot restaurar ecosistemes i regenerar sòls, boscos i recursos hídrics. Al debat posterior, hi participaran experts com Daniel Villalba (UdL), Anna Pallí (IRTA), Rosa M. Poch i Jaume Boixadera, que analitzaran els missatges clau del documental.

Amb aquesta combinació d’activitats divulgatives i interactives, Lleida es prepara per esdevenir un punt de trobada per a professionals, estudiants i públic en general interessats en la ciència del sòl, posant en valor la seva importància per al futur del planeta.

Comparteix

També t'interessarà