Un estudi lleidatà afirma que "les amistats interètniques no són suficients per reduir el racisme entre els joves"
Les amistats interètniques poden contribuir de manera significativa a disminuir les actituds racistes i xenòfobes entre els adolescents, però resulten insuficients davant els prejudicis que provenen dels pares o de l’escola. Aquesta és la conclusió d'una investigació realitzada per la Universitat de Lleida (UdL) sota la direcció de Josep Ubalde, professor del Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social, publicada a la revista *Social Science Research*.
L'estudi revela que tenir amics i amigues d'altres països és un factor important per mitigar les actituds antiimmigrants en un context social ampli, que inclou la influència dels mitjans de comunicació i del veïnat. No obstant això, aquestes amistats interètniques no són prou sòlides per contrarestar l'impacte negatiu de contextos més propers i emocionalment intensos, com la família i l'escola, que influencien directament la formació d'actituds fonamentals.
Per combatre el racisme i la xenofòbia entre els adolescents, els autors de l'estudi proposen un enfocament integral que inclogui l'educació dels pares i polítiques escolars. Promoure el contacte interètnic als centres educatius, eliminar les escoles segregades i implementar projectes tant a nivell de centre com d'aula per erradicar els prejudicis són algunes de les mesures suggerides.
La investigació s'ha basat en dades de més de 64.000 estudiants d'onze països, obtingudes de la penúltima onada del Programa PISA (2018). Els investigadors han analitzat el qüestionari que incloïa preguntes sobre les actituds envers els immigrants, juntament amb dades sociodemogràfiques dels estudiants i informació dels qüestionaris destinats als pares. Els països seleccionats per a l'estudi (Brasil, Xile, Croàcia, Alemanya, Hong Kong, Irlanda, Itàlia, Corea, Macau, Mèxic i Portugal) van ser escollits perquè es disposava de dades de tots dos qüestionaris.