Un fong present als boscos catalans, clau per millorar el sistema immunitari de les abelles

ACN
Publicat: 
20-05-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Preview abella pol·linitzant
    Peu de foto: 
    Un fong present als boscos catalans, clau per millorar el sistema immunitari de les abelles

 Dos fongs, un d'ells present als boscos catalans, podrien ser claus per millorar el sistema immunitari de les abelles. Així ho avancen els primers resultats d'un l'estudi, pioner a Catalunya, i que està impulsat per l'empresa lleidatana Torrons i Mel Alemany i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, amb la col·laboració d'Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya) i l'apicultor Josetxu Rodriguez. La recerca podria significar un primer pas per millorar la salut de les abelles i per tant, fer-les més fortes davant de plagues agressives com la Varroa.

El projecte està finançat per la Generalitat i la Unió Europea. Es va iniciar el maig de 2020 arran de l'observació d'una davallada de les poblacions d'abelles. La raó es deu tant a factors ambientals, principalment derivats del canvi climàtic; com a també a altres condicionants que han anat apareixent, com podria ser la utilització de pesticides agrícoles (en particular la betulina i el glifosat) o nous depredadors (la vespa asiàtica, els virus i els paràsits).

Segons manifesten els impulsors de la recerca, aquest context obliga a l'apicultor a dedicar més temps intentant solucionar temes sanitaris que no pas a extreure els productes relacionats. Tot i que són diversos els factors que influeixen en la mortalitat de les abelles i en la quantitat i qualitat de la mel, afegeixen, sí que es pot intentar millorar la salut de les abelles, com també influir en la quantitat i la qualitat de la mel mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes en molts estudis científics arreu del món.

Primers resultats

A les proves preliminars de l'estudi, es van utilitzar dues espècies de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes. Es tracta del Reishi i Xiitake. El primer d'aquests fongs és autòcton i la seva utilització ha evidenciat una millora en el sistema immunitari d'aquests insectes.

La recerca s'emmarca en el BeeLab, el Laboratori de la Mel, el projecte de R+D+I de l'empresa lleidatana i podria significar un primer pas per millorar la salut de les abelles i per tant, fer-les més fortes davant de plagues agressives com la Varroa. No obstant això, es tracta de resultats preliminars pel que és necessari continuar investigant les espècies de fongs a utilitzar, les concentracions a emprar, la metodologia d'extracció o el període d'administració dels extractes a les abelles per a poder optimitzar tot el procés.

El projecte compta amb un pressupost total de 14.249 euros, dels quals 5.686 els aporta el DARP i 4.288 la Unió Europea, mitjançant el fons FEDER finançat a través del Programa de desenvolupament Rural de Catalunya 2014-20.

Comparteix

També t'interessarà