Un lleidatà revisa un mite barceloní del segle XIX

REDACCIÓ
13-02-2020
  • Un lleidatà revisa un mite barceloní del segle XIX

Conta la llegenda que a la Barcelona de les Bullangues del segle XIX –revoltes liberals marcades per la crema de nombrosos convents– un vell monjo llibreter va cometre una sèrie d’assassinats dominat pel seu amor per la literatura. Aquest va ser un dels escassos mites romàntics ambientats a la capital catalana, publicat per primera vegada a la Gazette des Tribunaux de París el 1836 i posteriorment convertit en una espècie de “novel·la negra” pels francesos Gustave Flaubert i Jules Janin, primer, i més tard, documentat per l’escriptor i bibliògraf català Ramon Miquel i Planas l’any 1928.

Ara, gairebé un segle després, el poeta, lingüista i pedagog Marcel Fité (Coll de Nargó, 1949) ha fet la seua pròpia revisió del mite a la novel·la La veritable història del llibreter assassí de Barcelona (Edicions 1984), amb la qual ha volgut fer justícia al pare original d’aquest primigeni “conte fantàstic”, el prussià Ernst Hoffmann.

“Amb aquesta novel·la vaig voler fer-li un merescut homenatge a un escriptor que, malgrat la qualitat de la seua obra, va quedar a l’ombra d’Edgar Allan Poe”, va explicar ahir a SEGRE Fité. El protagonista d’aquesta “divertida” revisió és el fill d’una família de sastres que, a causa d’una malformació al braç, és ingressat en un convent. Aquest monestir és un dels incendiats a la revolta de les Bullangues i és aleshores quan el frare comença a treballar en una llibreria al costat del mitificat assassí. Fité presentarà el llibre el pròxim 20 de febrer a Lleida (Caselles) i el març a Oliana (el dia 7 a l’ajuntament); Peramola (el 14 al Casino); i Coll de Nargó (el 21 a la sala Polivalent). Totes les sessions tindran lloc a les 19.00 hores.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta