⏯️ Un municipi de l'Alt Urgell impulsa un pla estratègic per fixar i augmentar població i serveis

ACN
Publicat: 
01-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Un municipi de l'Alt Urgell impulsa un pla estratègic per fixar i augmentar població i serveis
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)

L'Ajuntament de Josa i Tuixén (Alt Urgell) treballa per implementar diverses accions que contribueixin a fixar i ampliar la cartera de serveis bàsics del municipi. D'aquesta manera, es busca afavorir l'arribada de nous veïns i també mantenir el volum de persones que ja resideixen a la vall. Un dels projectes previstos per l'any que ve té a veure amb l'ampliació de les instal·lacions del consultori mèdic, tot incloent-hi també una sala per a metges itinerants o especialistes que vagin a passar consulta. D'altra banda, fa tot just una setmana que una família amb quatre fills en edat escolar s'ha instal·lat al poble, arran d'una crida feta a través del moviment social 'Repoblem' i amb la col·laboració del col·lectiu Reviure les Valls.

La Cristina Montero i el seu marit pensaven des de feia temps en fer un canvi de vida i deixar Cardedeu (Vallès Oriental) per anar a un poble petit amb els seus quatre fills. Les dificultats per trobar habitatge els impedien fer aquest pas, fins que van trobar l'anunci de la casa on s'hi han traslladat a les xarxes socials del compte de 'Repoblem'. Tot i ser conscient que no comptarà amb els mateixos serveis que a una ciutat, la Cristina creu que podran "viure més tranquils" i veu com un avantatge el fet de portar els nens a una escola rural. A més, la idea és mantenir en aquest habitatge el taller de roba artesana que ja tenia.

La propietària de la casa, Marisa Benages, viu des de fa anys a Tuixent i, coneixedora dels problemes de risc de despoblament de la zona, va pensar que podia llogar-la a una família amb nens per, també, revitalitzar l'escola. Per aquest motiu, es va posar en contacte amb el col·lectiu Reviure les Valls, que a la vegada va demanar al responsable del compte de 'Repoblem' fer la crida. Així, ells s'han encarregat de respondre a les persones interessades i donar-los una primera "acollida", tal com explica l'Andrea Jahnke, una de les integrants d'aquest col·lectiu. Ella creu que, tot i estar "aïllats", el manteniment de l'escola és clau per atreure noves famílies.

Garantir i ampliar els serveis existents, disposar d'unes bones comunicacions i oferir recursos als nous residents que arribin sense feina són alguns dels objectius del pla estratègic que impulsa el consistori de Josa i Tuixén, tal com ha explicat la seva alcaldessa, Marta Poch. En aquest sentit, ha posat com a exemple les inversions que s'hi han fet en dos equipaments municipals, el Refugi de Coll de Port i l'Alberg de Can Cortina, per poder-los llogar i generar ocupació. També ha citat la tasca de rehabilitació d'habitatges, amb ajuts de la Generalitat, per destinar tant a famílies amb fills o a mestres que vinguin a treballar a l'escola, a la nova llar d'infants rural o a l'Entorn d'Aprenentatge de Tuixent Cadí-Moixeró.

Poch afirma que tot i les possibilitats que s'ofereixen des de l'ajuntament i les empreses privades de la zona, com ara l'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-La Vansa, també estan "encantats" de rebre gent que vulgui muntar al poble el seu negoci. Així, detalla que compten amb un cens de cases i magatzems buits, amb la qual cosa es facilita la posada en contacte amb els seus propietaris. A més, es treballa en una nova ordenança per promoure la rehabilitació de façanes i teulades. Amb tot plegat, l'objectiu és generar una base de gent jove amb qui forjar les generacions futures i "donar estabilitat", tant laboral com en el manteniment dels serveis bàsics.

Per l'alcaldessa de Josa i Tuixén, el pla estratègic ha de contribuir a convertir el municipi en un "referent" a la comarca pel que fa al manteniment dels serveis i la qualitat de vida en zones allunyades, tenint en compte que aquest es troba a una hora de la Seu d'Urgell i també de Berga i Solsona. Poch afegeix que el poble de Tuixent és el més poblat i, per tant, actua com a centre de serveis per a d'altres nuclis de la vall de la Vansa. Amb la idea de posar-lo més en valor, s'han presentat a un concurs per optar a convertir-se en 'Poble de l'Any' en les categories agrícola i cultural, aquesta darrera amb una candidatura estretament lligada al llegat de l'ofici de les trementinaires.

Comparteix

També t'interessarà