⏯️ Un municipi lleidatà es reivindica com el més alt de Catalunya

ACN
02-11-2021
  • ⏯️ Un municipi lleidatà es reivindica com el més alt de Catalunya
  • ⏯️ Un municipi lleidatà es reivindica com el més alt de Catalunya
  • ⏯️ Un municipi lleidatà es reivindica com el més alt de Catalunya
  • ⏯️ Un municipi lleidatà es reivindica com el més alt de Catalunya

Rubió, al Pallars Sobirà, és el poble més alt de Catalunya, situat a 1.697 metres, al terme municipal de Soriguera. Però l'Institut d'Estadística de Catalunya situa al capdavant de la llista de municipis més alts del país Meranges (Cerdanya) amb 1.539 metres, Lles de Cerdanya (Cerdanya) amb 1.471 metres i Toses (Ripollès) amb 1.444 metres. Això ha portat a l'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, a reivindicar el seu municipi com el més alt de Catalunya si es té en compte que Rubió és dins del seu terme. L'alcalde considera que l'Idescat només té en consideració el poble que fa les funcions de capital i creu que per fer aquesta estadística s'hauria de considerar tots els pobles del municipi, i en el cas de Soriguera en són 14.

A Rubió de fa anys ja hi ha un rètol del Parc Natural de l'Alt Pirineu que indica que et trobes al poble més alt de Catalunya. Aquest cartell recorda que a més de Rubió hi ha altres pobles a Catalunya que també es troben per sobre els 1.500 metres. Els pobles habitats més alts de Catalunya que segueixen a Rubió són; Tor (Pallars Sobirà) amb 1.649 metres, la Bastida de Cerdanya (Cerdanya) amb 1.662 metres, El Port del Compte (Solsonès) amb 1.644 metres o Montgarri (Val d'Aran) a 1.640 metres.

L'alcalde de Soriguera ha dit que ser el municipi més alt de Catalunya no deixa de ser un distintiu més que pot portar gent al poble de Rubió on ja hi ha un Jardí de roques, un restaurant i a molt pocs metres el despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes (1.628 metres) que és el jaciment arqueològic excavat en alçada més gran de Catalunya on hi ha restes de l'Edat de Bronze (1500 aC), restes medievals (ceràmica grisa), restes de la Guerra Civil i restes contemporànies (coves de pastors).

L'alcalde de Soriguera conclou que no es pot determinar quin és el municipi més alt de Catalunya solament prenent la mesura de la capital de municipi. En aquest cas el llistat hauria de ser de les capitals de municipi més altres de Catalunya. Per contra, considera que s'hauria de prendre les mesures de tots els nuclis poblats del país i determinar d'aquesta manera el poble més alt de Catalunya i a quin municipi pertanyen. L'Idescat diu que la font de les dades és l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Si no es té en compte solament el poble habitat més alt de Catalunya i sí qualsevol punt del terme, el qualificatiu del municipi més alt de Catalunya correspon a Alins (Pallars Sobirà) on hi ha la Pica d'Estats, el cim més alt del país a 3.343 metres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?