⏯️ Un poble lleidatà al tercer "Calendari de l'Espanya buida" de 2022

REDACCIÓ
Publicat: 
13-04-2022
Actualitzat: 13-04-2022 12:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Un poble lleidatà al tercer "Calendari de l'Espanya buida" de 2022
    Peu de foto: 
    Foto Grup Driver

Hi ha uns 3.000 pobles abandonats a Espanya, a més dels gairebé 1.500 que tenen menys de 100 habitants, que suposen aproximadament el 20% del total de municipis espanyols. Tot i que, actualment, alguns dels pobles que van ser abandonats estan en procés de recuperació, per part de persones o entitats que hi han apostat. Dotze d'aquests municipis són els protagonistes de la tercera edició del "Calendari de l'Espanya buida" del 2022.

Es tracta d'una iniciativa posada en marxa fa tres anys pel Grup Driver, una xarxa de centres especialitzats en pneumàtics i mecànica ràpida, per reivindicar l'encant del territori que pateix les conseqüències de la despoblació i que està en risc de desaparició, si no s'actua ràpidament. El "Calendari de l'Espanya buida" selecciona anualment 12 pobles de l'Espanya buida per donar-los suport i visibilitat, amb la novetat d’aquest any de tractar-se de pobles en fase de recuperació.

La iniciativa convida a descobrir dotze racons recòndits d'Espanya, com Solanell (Alt Urgell), un poble que està recuperant el seu antic esplendor i encant, i vol donar a conèixer les seves històries, les seves festes, la seva gent i com arribar-hi per carretera. Juntament amb una foto de cada localitat, el calendari inclou una descripció individual de cadascú i assenyala el millor itinerari per arribar amb total confiança amb cotxe fins a tots ells. En el cas de Solanell, a part de protagonitzar la portada, s’hi ha instal·lat uns monòlits amb fotografies històriques del municipi, als llocs on van ser preses, on es poden veure com eren els espais i les famílies que hi vivien.

A més de Solanell, el calendari també inclou les localitats d’El Acebuchal (Màlaga) Isín (Osca), Jánovas (Osca), Lanuza (Osca), Arenillas (Sòria), Olmeda de la Cuesta (Conca), Poyales (La Rioja), Sarnago (Sòria), Velilla (La Rioja), Villalibado (Burgos) i Villamorón (Burgos).

Un recorregut per l'Espanya buida també online

Aquest recorregut per l'Espanya buida es pot fer en format paper i també online, a través de la pàgina web calendariodelaespañavacia.com, des d'on es pot descarregar i imprimir el calendari. Aquesta plataforma permetrà compartir altres poblacions a través d'un formulari on qualsevol ciutadà que així ho desitgi, podrà afegir la història de la seva localitat i, d’aquesta manera, tindrà l'opció de participar en les següents edicions del calendari. A través del hashtag #CalendarioEspañaVacia també es podrà compartir les imatges que els usuaris publiquin a les seves xarxes socials.

Inspirat en el mític calendari Pirelli, del qual Grup Driver és partner oficial, l'objectiu de la iniciativa és donar visibilitat i protagonisme a unes poblacions que sembla que hagin estat oblidades i que podrien desaparèixer si no es posa remei, i animar els futurs visitants a desplaçar-s'hi. Per a la realització del calendari, la companyia ha comptat amb la participació i la col·laboració entusiasta dels alcaldes de les localitats i dels seus habitants.

El periodista Antonio Lobato, que exerceix com a padrí d'aquesta iniciativa i és ambaixador del Grup Driver, celebra "que una marca s'impliqui així en un concepte tan proper i tan bonic". Al locutor esportiu, que protagonitza les peces audiovisuals que acompanyen el calendari, el va sorprendre el magnetisme que desprenen aquestes localitats: "Són pobles especials i representatius del que som i d'on venim. L'Espanya buida és un bé cultural i patrimonial del qual ens hem de sentir orgullosos i hem de fer tot el que estigui al nostre abast per preservar-ho. Són petits pobles i llogarets que, quan els descobreixes, t'enamores."

Per la seva banda, el responsable del Grup Driver, José Ramón Arnó, comenta que "és important donar valor al turisme de proximitat, per això encara posem el nostre granet de sorra perquè tots aquests pobles amb tant d'encant continuïn rebent visitants, i potser possibles nous habitants, que gaudeixin del seu patrimoni i cultura. És un orgull per a nosaltres poder contribuir a restaurar aquests pobles mitjançant el nostre calendari."

El calendari de 2021 el van protagonitzar Bagergue (Lleida), Bandujo (Astúries), Bárcena Mayor (Cantàbria), Castelnou (Terol), Coves de l'Aigua (Astúries), Culla (Castelló), Genalguacil (Màlaga), Mogroviejo (Cantàbria), Montclar (Barcelona), O 'Cebreiro (Lugo), Peñalba de Santiago (Lleó), Robledillo de Gata (Càceres) i Sant Jaume de Frontanyà (Barcelona). El de 2020 va donar visibilitat a Agüero (Osca), Bonilla de la Serra (Àvila), Mombeltrán (Àvila), Alarcón (Conca), Belvís de Monroy (Càceres), Iglesuela del Cid (Terol), Berlanga de Duero (Soria), Zorita de los Canes (Guadalajara), Uclés (Conca), Villardeciervos (Zamora) i Almonacid (Toledo).

El calendari exemplifica el canvi de paradigma que suposa passar uns dies de vacances o d'escapada de cap de setmana en un entorn rural o, fins i tot, instal·lar-se en una de les poblacions de "L’Espanya buida" de forma definitiva, ara que sembla que el teletreball ha arribat per quedar-se. La iniciativa també fa una crida a la responsabilitat i demana als futurs turistes que prenguin les mesures de seguretat i higiene adequades quan visitin les localitats.

Comparteix

També t'interessarà