Un projecte lleidatà desenvolupa la capacitat de lideratge de joves en situació de risc social

REDACCIÓ
Publicat: 
22-05-2023
Actualitzat: 22-05-2023 11:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un projecte lleidatà desenvolupa la capacitat de lideratge de joves en situació de risc social
    Peu de foto: 
    IRBLleida
  • Un projecte lleidatà desenvolupa la capacitat de lideratge de joves en situació de risc social
    Peu de foto: 
    IRBLleida

Líders de carrer’ és el nom del projecte de la Fundació Verge Blanca, en col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i Fundació la Caixa, per desenvolupar la capacitat de lideratge d’un grup de 16 joves d’entre 18 i 30 anys en situació de risc social. La iniciativa, que és el primer cop que es desenvolupa a Lleida, permetrà als joves prendre consciència de les seves potencialitats i millorar les seves competències transversals. També es fomentarà que esdevinguin líders comunitaris per tal de promoure la transformació social del seu entorn més proper.

El projecte és una formació de cinc mesos de durada, que es va iniciar el mes de gener i finalitza aquest mes de maig, distribuït en dos grans blocs: tallers i un seminari de 5 dies intensiu a Vilaller. Aquests tallers han inclòs la visita i experiència pràctica al centre CREBA de l’IRBLleida, ubicat a Torrelameu, i també als grups de recerca d’Oncologia Molecular i Grup de recerca translacional vascular i renal de l’IRBLleida, de la mà dels seus investigadors, Águeda Martínez Barriocanal i Serafí Cambray Carner. Els joves han conegut líders científics que els poden ajudar a aconseguir els seus objectius. 
“És un projecte de de caràcter vivencial, basat en l’acompanyament, l’aprenentatge i l’intercanvi d’experiències, orientat a enfortir la capacitat d’actuació i de lideratge d’aquestes persones. Es combinen elements de reflexió, de formació, d’intercanvi d’experiències, com també sessions de debat per part d’agents econòmics i socials” ha explicat el gerent de la Fundació Verge Blanca, Òscar Costa Vàzquez. 

Com explica la coordinadora del projecte, Ares Mateus Alamon, “educar en el lideratge a persones en situació de risc d’exclusió social, pot suposar una transformació de l’entorn més immediat, com per exemple, el barri. Capacitar als joves per crear, liderar, formar un equip i provocar un impacte és fonamental per al benestar i desenvolupament de la comunitat.”

“Formar en lideratge científic permet als joves adquirir habilitats essencials com la resolució de problemes, el pensament crític, la comunicació i el treball en equip. Aquestes habilitats són cada vegada més demandades en el mercat laboral actual. Poder rebre formació concreta en ciència i la investigació serà una eina clau per la inclusió social”, ha confirmat Mateus. 

La Fundació Verge Blanca és una entitat sense ànim de lucre que fa més de 50 anys que treballa a les Terres de Lleida, amb l’objectiu de servei a tota la societat en el camp concret de l’educació en el lleure d’infants, adolescents i joves, d’adults i de tercera edat, tant des de les accions de voluntariat com des de l’àmbit professional.

L’activitat és possible gràcies a la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología del Ministeri de Ciència i Innovació. 

Comparteix

També t'interessarà