Un respir per als al·lèrgics

a. sez
Publicat: 
30-03-2016
Actualitzat: 30-03-2016 11:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un respir per als al·lèrgics

La primavera la sang altera. I les al·lèrgies. Aquest any, tanmateix, el 25% de la població que associa aquesta estació a rinitis i asma està de sort: les pluges de fa quinze dies els donen un respir. Segons dades de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), els nivells de pol·len i espores previstos fins al 3 d’abril són baixos. A la Val d’Aran, només el vern arriba a un nivell de 2 sobre 4. A l’observatori de les Planes de Son, al Pallars Sobirà, aquest mateix arbre arriba al 3 sobre 4 (nivell alt) i es queda en nivell mitjà l’índex de pol·len de blet. Mentrestant, a Lleida, els plàtans estan al nivell 2 i el fong Cladosporium (el que provoca floridura per humitat) s’eleva a 3. Tanmateix, arbres que solen provocar problemes en aquesta època, com les gramínies, pollancres i aurons, oscil·len entre el nivell 0 i l’1. No es registra una alerta màxima (nivell 4) de cap espècie en tot Catalunya, cosa excepcional per a l’època de l’any.


Eva Alcoceba, al·lergòloga de l’hospital Perpetu Socors de Lleida, explica que les pluges han arrossegat a terra el pol·len d’espècies com el xiprer i el plataner, que ja havien començat la pol·linització, per la qual cosa se n’han minimitzat els efectes sobre els al·lèrgics. Esternudar a la primavera és, fins a cert punt, normal. “Una cosa és reaccionar a una concentració de pol·len o espores i una altra és tenir una mena de refredat que sembla no curar-se mai”, assenyala. “Si a més d’esternudar molt seguit, sentim picor als ulls i el nas, segurament hi ha un problema d’al·lèrgia.”

La manifestació més freqüent d’al·lèrgia és la rinitis, però un 12% de la població presenta asma al·lèrgica, que pot aparèixer sol o acompanyant la rinoconjuntivitis al·lèrgica. En els casos en els quals l’al·lèrgia afecta la qualitat de vida es recomana la immunoteràpia, una vacuna “que pot canviar el curs natural de l’al·lèrgia”.

Pot aparèixer una al·lèrgia de sobte?
Sempre dic als meus pacients que ningú neix al·lèrgic, sinó que se’n fa. Pots tenir una predisposició genètica a desenvolupar al·lèrgies, però en funció dels al·lergògens als quals estiguis exposat pot ser que no es manifesti. Si vius a la costa, t’afectaran més els àcars i, si vius a Lleida, les espores dels fongs de la humitat.

Hi ha solució?
L’al·lèrgia és per a tota la vida. Tot i així, aquesta afirmació cal matisar-la perquè, a més de medicació antihistamínica, hi ha la possibilitat de vacunar-se. La immunoteràpia (que és la immunització passiva d’un individu mitjançant l’administració d’anticossos específics) és una eina capaç de modificar el curs natural de la malaltia. En alguns casos desapareixen els símptomes completament. Jo ho recomano, sobretot, en els casos en què hi ha asma associada a l’al·lèrgia.

“Les intoleràncies alimentàries s’han de diferenciar de les al·lèrgies”

Les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries cada vegada afecten un nombre més elevat de persones, segons l’al·lergòleg de l’Hospital Vithas Nuestra Señora de Fátima, el doctor Luis Alfredo González Guzmán. Actualment, dos milions d’espanyols tenen alguna al·lèrgia alimentària. Pel que fa a les intoleràncies, la més comuna és a la lactosa (un 40% de la població), mentre que el celiaquisme (intolerància al gluten) afecta l’1% de la població. Tenen símptomes similars però “les diferències entre les dos són importants: si mengeu un aliment al qual sou intolerants, és probable que us causi indigestió. En canvi, si teniu una veritable al·lèrgia alimentària, la reacció pot posar en perill la vostra vida”, va advertir González Guzmán.

 

Comparteix

També t'interessarà