Un violinista lleidatà a Praga torna a ‘casa’ per Granados

r. banyeres
Publicat: 
08-06-2016
Actualitzat: 08-06-2016 11:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un violinista lleidatà a Praga torna a ‘casa’ per Granados

El violinista lleidatà Eduardo García actuarà aquest dissabte a l’Auditori Enric Granados amb el Trio Halír en un concert en el qual interpretaran obres de Granados i Dvorák, músics que tenen a veure amb Lleida, on va nàixer, i Praga, la seua ciutat d’adopció.

Resident a la capital txeca des de fa anys, la història de García és la d’un autèntic amant de la música des de petit. No debades, són vuit germans, quatre dels quals es dediquen professionalment a la música i la resta també té estudis musicals. Tant és així que, el 2002, tres d’ells van coincidir a l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC), on Eduado va exercir de concertino entre els anys 2002 i 2008.

García va començar els seus estudis al Conservatori de Lleida –on va aprendre violí amb el professor Leolpold Gil–, i d’allà se’n va anar a perfeccionar els seus coneixements a la Universitat d’Ostrava, a la República Txeca. Paral·lelament, va ser becat per la Joven Orquesta Nacional d’Espanya (Jonde), on va coincidir amb el també violinista de Mollerussa Joan Espina. Després de diversos anys ampliant estudis a diversos països europeus, es va establir a Praga entre els anys 1999 i 2003, mentre formava una família.

Va tornar a Espanya el 2003, on es va quedar fins al 2008. Durant aquests anys, a més de la seua col·laboració amb l’OJC com a concertino, va participar també amb formacions de la talla de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en la qual va participar en òperes com ara Norma o Manon.

García recorda amb molt afecte la seua època a la formació lleidatana. “La meua època amb la Julià Carbonell em va fer créixer molt com a persona i com a músic”, va explicar a SEGRE, i va afirmar que “ser concertino requereix molt compromís, dedicació i esforç”.

Des que el 2008 va tornar a Praga, col·labora assíduament amb l’Orquestra Filharmònica Txeca i és concertino al teatre de musicals i operetes Karlin de la ciutat. Tot això li ha permès actuar de gira en països com ara la Xina, el Japó, Corea del Sud, els EUA, Àustria, Alemanya, Croàcia, Eslovènia, Itàlia, Anglaterra i Espanya, entre d’altres.

Tanmateix, si hi ha un tema que l’apassiona és donar a conèixer la figura del violinista alemany Karel Halír (1859-1909), de qui va tenir coneixement l’any 2010. Poc després, el 2011, García va crear el Festival Halír, que fins ara ha comptat amb la presència de músics de la talla d’Ivan Zenatý, Natasha Korsakova, el Quartet Casals o Kai Gleusteen, concertino del Gran Teatre del Liceu i alma mater de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona.

García també va impulsar el Trio Halír, amb el qual aquest dissabte tornarà a la seua ciutat natal, acompanyat pel pianista Václav Mácha i la violoncel·lista Jana Podolská.

 

Comparteix

També t'interessarà