"Una crítica negativa a TripAdvisor et fa perdre els estreps"

REDACCIÓ / Gemma Fontseca / AMIC
Publicat: 
04-02-2023
Actualitzat: 04-02-2023 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "Una crítica negativa a TripAdvisor et fa perdre els estreps"
    Peu de foto: 
    Foto Pixabay

L'èxit d'un restaurant o d'un allotjament turístic a Catalunya depèn, a part del boca-orella dels clients, de la bona imatge que té a Internet. Des d'una pàgina web atractiva i d'una presència cuidada a les xarxes socials, sobretot a Instagram i a TikTok.

Tanmateix, hi ha un gegant tecnològic amb més de 2.700 treballadors capaç de projectar-te a l'estrellat fins a complicar-te l'existència. És el món de les ressenyes i les interioritats de TripAdvisor, la plataforma turística líder del món. I, si un establiment no forma part d'ell, no existeix.

Una de les recents polèmiques té a veure amb el descobriment de més d'un milió de comentaris falsos a la plataforma, amb les possibles repercussions que comporta. Ressenyes pagades, enveges entre competència, comentaris inventats i mil maldecaps per uns restauradors que ho tenen clar: "Una crítica negativa a TripAdvisor et fa tornar boig".

Espanya és el país del món amb més densitat de bars, un per cada 175 persones. I un 6,8% del PIB espanyol prové del turisme

Jesús Soriano, líder del compte @soycamarero de Twitter i que compta amb gairebé 78.000 seguidors, explica a VIA Empresa que "molts usuaris es prenen TripAdvisor com un cartutx i ho fan per amenaçar, baixar la puntuació i jugar amb el treball i menjar de la gent". Sempre, tenint present que Espanya és el país del món amb més densitat de bars del món, un per cada 175 persones. I que un 6,8% del PIB espanyol prové del turisme.

ℹ️ El 'salari emocional' o com augmentar la felicitat i el benestar laboral
Peu de foto: 
Foto Alexander Suhorucov (Pexels)

Des del seu perfil, Soriano busca ser un altaveu per denunciar casos que abans no es feien tan virals o passaven desapercebuts com l'explotació laboral i les condicions abusives. I que, des de fa mesos, se suma la lluita contra les ressenyes falses.

Soriano: "Molts usuaris es prenen TripAdvisor com un cartutx i ho fan per amenaçar, baixar la puntuació i jugar amb el treball i menjar de la gent"

"Aquest Nadal hi havia un empresari que va decidir tancar el local per donar descans als treballadors i una clienta els va posar una ressenya amb molt poca empatia dient que era molt fort que estigués tancat. I després de viralitzar-lo va ocórrer el contrari. Molts clients es van bolcar amb el propietari i li van donar cinc estrelles (les màximes permeses a la plataforma)", destaca Soriano.

"També hi ha un altre cas d'un noi que estava menjant a un kebab i va gravar al propietari mentre es queixava que s'havia equivocat amb la comanda i que l'havia de convidar per compensar, amb un to d'amenaça. Ho vam viralitzar a la xarxa i molts usuaris, per solidaritat, van valorar en massa l'establiment".

El codi QR com a solució?

Des de la companyia també estan lluitant contra les ressenyes pagades, un fenomen que ha crescut a partir del desig de les empreses de millorar les puntuacions a la plataforma. Tanmateix, TripAdvisor va assenyalar que els seus investigadors de frau van identificar de l'existència de 65 noves pàgines web de valoracions pagades i que van bloquejar enviaments de 372 companyies durant l'any passat.

Com es pot solucionar? Soriano explica que TripAdvisor "s'està posant les piles", però que "hauria d'evitar més insults, amenaces i incorporar filtres de paraules clau". Una de les possibles solucions, segons l'expert, té a veure amb la incorporació d'un codi QR, que permeti verificar el tiquet i constati que has estat al local.

Finalment, més d'un 85% dels consumidors que contracta per internet, consulta les opinions d'altres usuaris abans de fer una reserva d'hotel o restaurant. I, per tant, hi ha molt en joc.

Comparteix

També t'interessarà