Una doctoranda de Tecnologia d'aliments, a la final de 'tesis en 4 minuts'

REDACCIÓ
Publicat: 
12-06-2020
Actualitzat: 12-06-2020 14:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una doctoranda de Tecnologia d'aliments, a la final de 'tesis en 4 minuts'

Iolanda Nicolau Lapeña, estudiant del programa de doctorat Ciència i tecnologia dels aliments de la Universitat de Lleida, representarà la UdL en la final de la tercera edició del concurs Presenta la teva tesi en 4 minuts, organitzat la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació i les universitats catalanes, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de Movistar Centre.

La doctoranda del departament de tecnologia d'aliments de la UdL, ha estat la guanyadora en la semifinal local que ha tingut lloc aquest matí al Saló Víctor Siurana de la UdL i on hi han participat tretze doctorands més (set noies i sis nois), nou més que en la passada edició.

Nicolau ha presentat en 4 minuts la tesi que està realitzant: Mejora de la calidad e inocuidad de vegetales mediante procesos tecnológicos innovadores, que tutoritzen les investigadores de la UdL, Immaculada Viñas Almenar, i de l'IRTA, Ingrid Aguilà Aguayo. És un estudi iniciat el juliol del 2028 sobre com mantenir la qualitat i la seguretat de fruites i hortalisses, tallades o senceres, amb mètodes alternatius com ara compostos de plantes, ultrasons o raigs ultraviolats. La tesi s'emmarca dins els projectes de l'IRTA FRESAFE i AGRIMAX.

El jurat, format per la directora de l'Escola de Doctorat de la UdL, Rosa Soler, el coordinador de comunicació, difusió i premsa de la UdL, Estanislau Fons, i la periodista  Anna Sàez, ha valorat "com ha aconseguit relligar eficaçment i de forma entenedora el discurs tècnic amb el context econòmic i sociocultural en el qual neix la tesi". Iolanda Nicolau Lapeña ha estat premiada amb un lot de productes de la UdL oferit pel Consell Social de la UdL. La resta de persones participants també han rebut un obsequi.

La guanyadora de la UdL competirà amb la resta de semifinalistes locals de les altres universitats catalanes, en la final que se celebrarà a Barcelona el proper 25 de juny. Aquest certamen, que pretén acostar la recerca dels joves científics a la societat i potenciar l'interès d'aquests en la divulgació de la ciència, planteja als participants el repte d'explicar la seua recerca en un temps màxim de 4 minuts, amb un llenguatge senzill i fàcilment comprensible.

Comparteix

També t'interessarà