Una nova creu a Torà substitueix ja la destruïda el 2018

X. SANTESMASSES
Publicat: 
21-05-2019
Actualitzat: 21-05-2019 11:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una nova creu a Torà substitueix ja la destruïda el 2018
  • Una nova creu a Torà substitueix ja la destruïda el 2018

La plaça de la Creu de Torà ha recuperat aquesta setmana la creu de Sant Ramon que dóna nom a la plaça. La creu va ser destruïda fa un any per uns desconeguts i el consistori va manar construir-ne una de nova inspirada en l’original d’estil gòtic. La nova creu s’ha col·locat sobre un fust de 2,5 metres d’altura i els capitells reprodueixen tres moments de la vida del sant. La nova talla ha estat obra de l’empresa Pedra Maties de Solsona, que ha utilitzat pedra de Llanera, agregat a Torà.

És una creu de terme que ja es va reposar el 1951. Va ser obra de Josep Riera després que, a començaments de la Guerra Civil, es destruís la peça gòtica original. La tradició explica que, quan la mula que traslladava les restes de Sant Ramon va passar per Torà, va parar al punt on es va edificar la creu. Segons aquest relat, la mula va morir entre el Portell i la Manresana, on es va alçar el santuari que dóna nom a l’actual població de Sant Ramon.

Les escales i el fust que sostenia la creu eren els originals i no van resultar danyats. Tanmateix, se n’ha instal·lat un de més alt per evitar nous atemptats i donar més notorietat al monument. La plaça de la Creu està situada fora de la Vila Closa medieval, en la que seria la primera zona d’expansió de Torà, que va començar a dissenyar-se a partir del segle XVI.

La Plaça de la Creu de Torà ha recuperat aquesta setmana la creu de Sant Ramon que dóna nom a la plaça. La creu va ser destruïda fa un any per uns desconeguts i el consistori va manar construir-ne una de nova inspirada en l’original d’estil gòtic. La nova creu s’ha col·locat sobre un fust de 2,5 metres d’altura i els seus capitells reprodueixen tres moments de la vida del sant. La nova talla ha estat obra de l’empresa Pedra Maties de Solsona, que ha utilitzat pedra de Llanera, agregat a Torà.

 

Comparteix

També t'interessarà