Una quinzena de centres fan un curs per prevenir el ‘bullying’

SANTI COSTA DOMINGO
24-07-2019
  • Una quinzena de centres fan un curs per prevenir el ‘bullying’

“Educar en la convivència és el millor remei a la barbàrie”. Amb aquest lema es va presentar ahir el tercer curs del programa educatiu del BBVA Aprenem Junts, que estarà centrat en la prevenció de l’assetjament escolar i que impartiran una quinzena de col·legis i instituts de la província, sis dels quals són a la capital, mentre que la resta són els de Térmens, Naut Aran, el Palau d’Anglesola, Sidamon, Alguaire, Tremp, Montferrer i Castellbò, Tàrrega i Alpicat.

El curs, denominat Resolució de conflictes, és online i gratuït tant per als centres que estiguin interessats a oferir-lo com per a famílies, i consisteix en una sèrie de guies i vídeos en què un grup d’adolescents aborden situacions que han vist o viscut de bullying coordinats pel professor Juan de Vicente Abad, que van guanyar el premi al docent més innovador d’Espanya l’any 2016. “Espanya va superar el miler de víctimes per assetjament escolar l’any 2018, per la qual cosa hem decidit centrar el tercer curs del nostre programa en aquest tema a l’oferir continguts innovadors des del punt de vista educatiu i de continguts”, va dir el director territorial del BBVA a Catalunya, Xavier Llinares.

Per la seua part, el responsable d’Aprenem Junts, José Luis Arbeo, va assenyalar que més de 16.000 famílies i 4.200 col·legis de tot l’Estat s’han apuntat a aquests cursos, 258 dels quals a Catalunya. També va recordar que un de cada tres adolescents ha patit o bé pateix assetjament escolar i que “aquests cursos serveixen per poder educar els joves pel que fa a les capacitats necessàries que es requeriran en aquest segle, i la bona acollida que tenen està promovent una revolució educativa”. Els altres cursos d’Aprenem Junts tracten sobre la por de parlar en públic i com desenvolupar i gestionar les emocions.

“L’assetjament s’agreuja amb les xarxes socials, ja que es reitera”

El responsable del curs sobre resolució de conflictes i prevenció de l’assetjament escolar, Juan de Vicente Abad, va assenyalar ahir que “l’assetjament s’ha agreujat amb les xarxes socials, ja que existeix la reiteració. Jo puc publicar una foto o un comentari contra una altra persona una vegada, però pot difondre’s de forma viral en qualsevol moment”. Per això, advoca per “sensibilitzar els que no fan res davant de situacions d’assetjament” i prevenir aquests actes abans que succeeixin. “Cal més formació als docents en aquest aspecte, però si alguna cosa ha demostrat aquest curs és que és possible treballar amb adolescents i solucionar els problemes, i és la nostra responsabilitat donar-los capacitats per resoldre conflictes”. Respecte a si hi ha un perfil clar d’assetjador o assetjat, De Vicente assegura que “tots podem ser assetjadors, generar sofriment, fins i tot involuntàriament”.

Comparteix

També t'interessarà