Una quinzena de rapsodes a competència en el IV Premi de Recitació Poètica del Segrià

REDACCIÓ
Publicat: 
31-10-2022
Actualitzat: 31-10-2022 9:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una quinzena de rapsodes a competència en el IV Premi de Recitació Poètica del Segrià
    Peu de foto: 
    Consell Comarcal del Segrià

Almenar encetarà el 4 de novembre la itinerància del quart Premi de Recitació Poètica del Segrià, que per primer cop viatjarà fora de Lleida ciutat, atès que, un cop consolidat el premi, es vol que canviï cada any de seu, promovent d’aquesta manera l’organització d’actes culturals destacats a municipis de la comarca, en una aposta clara per acostar la cultura encara més al territori. Així, l’escenari d’enguany serà Almenar, municipi on resideix l’autor triat per al concurs, Josep Maria Nogueras.

Pel que fa als participants, n’hi haurà un total de 15, destacant els de la categoria de poesia original pròpia, que seran 10. La franja d’edat amb més presència en la nòmina de participants és la de les persones d’entre 40 i 60 anys, amb 10 participants, mentre que pel que fa a la procedència, la majoria són de Lleida, tot i que també n’hi ha d’Artesa de Segre, Miralcamp, Benavent de Segrià i del mateix Almenar, i alguns de fora de les comarques lleidatanes, com ara Terrassa i Badalona (Barcelona), Albelda (Osca) i Botarell (Tarragona).

Cada participant haurà d’interpretar dos rapsòdies: la primera correspon a la lectura del  poema ‘Des del cor de les coses’, del llibre ‘Transparent’, de l’esmentat Josep Maria Nogueras, i la segona, d’un poema de tria lliure que pot ser original de la persona participant o d’altres autores o autors. En aquesta edició, elsautors escollits són Jacint Verdaguer, Guillem Viladot, Sònia Moll, Charles Baudelaire i Wislawa Szymborska.

La resolució, proclamació i lliurament de premis es farà el mateix dia del certamen en un acte que comptarà amb la presència del president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, la cap de l'àrea de Culturadel Consell, Teresa Malla, i la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach.

Pel que fa als premis, cal remarcar que enguany s’ha introduït una redistribució de la dotació econòmica, premiant millor el poema original més destacat, valorant així la seva dificultat. Així, s’han fixat tres guardons: Premi a la millor rapsòdia, dotat amb 450€ i amb formar part del jurat de la propera edició del guardó; Premi a la categoria jove (de 16 a 25 anys), dotat amb 250€; i Premi all millor poema original, dotat amb 300€. Aquesta peça inèdita, a més, formarà part de la publicació ‘Històries Vives del Segrià’ que el Consell Comarcal edita cada dos anys.

Quant al jurat, estarà integrat per l’escriptor i professor Eduard Batlle; Rosa Mesalles, tècnica de cultura de l’Ajuntament de Lleida; Jaume Belló, actor i professor de teatre; i Teresa Malla, cap de l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià.

El Premi de Recitació Poètica del Segrià està organitzat per l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida. El seu objectiu és fomentar els valors de la recitació com a mitjà de creació i comunicació, a la vegada que difondre el patrimoni poètic de les Terres de Ponent.

Comparteix

També t'interessarà