Una tesi de l'ETSEA, premiada per la Reial Acadèmia de Doctors d'Espanya

REDACCIÓ
Publicat: 
05-12-2022
Actualitzat: 05-12-2022 13:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una tesi de l'ETSEA, premiada per la Reial Acadèmia de Doctors d'Espanya
    Peu de foto: 
    Foto Gloria López

La Reial Acadèmia de Doctors d'Espanya (RADE) ha premiat una tesi de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL) en l'àmbit de Ciències de la Vida i de la Salut. El treball de Gloria López Gámez, sobre la millora de pastanagues i els seus productes derivats, rebrà 1.000 euros. La mateixa quantitat que la tesi doctoral sobre els papirs musicals de l'antiga Grècia defensada per Maria Isabel Panosa Domingo, de la Facultat de Lletres de la UdL, reconeguda en aquest cas per la Fundación Pastor d'Estudis Clàssics

El treball de Gloria LópezApplication of pulsed electric fields as a strategy for enhancing the content and bioaccessibility of carotenoids and phenolic compounds in carrots and their derived products, l'han dirigit els professors de l'ETSEA Robert Soliva Fortuny i Pedro Elez Martínez. La tesi avalua l'aplicació de polsos elèctrics en pastanagues crues, sucs i purés per millorar l'absorció de carotenoides i compostos fenòlics durant la digestió (bioaccessibilitat). Els resultats van ser hortalisses amb almenys un 40% més d'antioxidants sense alterar-ne la qualitat.

La tesis de M. Isabel Panosa,  La música en la tragèdia grega. Definició i context d'ús dels papirs musicals tràgics, l'ha dirigit el catedràtic Josep Antoni Clua. Analitza vint fragments identificats com a passatges de tragèdia que van acompanyats de notació musical grega antiga, abastant una franja temporal àmplia que s'inicia poc abans de mitjan segle III aC i arriba fins al canvi dels segles II-III dC. "Demostren una pràctica musical vinculada a les arts escèniques que es va desenvolupar com a mínim des del període hel·lenístic i es va prolongar fins ben entrada l’època romana imperial", explica Panosa.

Comparteix

També t'interessarà