Una trentena de 'Xuklis' inspirats en la natura i les emocions per a AFANOC
Aquest any han estat 27 'Xuklis', els ninos que ha popularitzat l'Associació de familiars i amics de nenes i nens oncològics de Catalunya (AFANOC) pel 'Posa't la gorra', els que han estat lliurats a aquesta entitat per la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL). Ha estat en un petit acte que ha reunit alumnat de la FEPTS, la professora Marisé Astudillo, la degana del centre, Maria-Pau Cornadó i la responsable de l'Àrea de voluntariat d'AFANOC, Rosa Cano.
Els 'Xuklis' han estat elaborats per l'estudiantat de l'assignatura Arts visuals i creativitat de 4t curs del Grau d'Educació Infantil, que tutoritzats per Astullido, col·laboren amb el 'Posa't la gorra' des des de la seua primera edició, ara fa vuit anys. Aquest any, a causa de la crisi sanitària tindrà lloc finalment en petit format el 13 de juny a la Seu Vella de Lleida.
Les restriccions que ha imposat la pandèmia en la docència universitària també han marcat l'elaboració dels 'Xuklis' que, aquest cop, han estat fets de manera individual des de casa per les 27 estudiants de l'assignatura, amb l'assessorament virtual d'Astudillo. Els ninos s'han inspirat en el lema d'enguany del Posa't la gorra "Connect with nature" i per això tenen relació amb l'entorn natural i en món de les emocions, explica Astudillo. Les alumnes han construït aquestes les mascotes a partir d'una caixa amb els recursos dels què disposaven. Al seu interior, podrem trobar un o més jocs i propostes d'activitats realitzades amb materials reciclats i provinents de la natura.
Segons explica Rosa Cano, els Xuklis de la UdL serviran de suport a les xerrades que l'associació realitza en diferents escoles, i per poder-los exposar en un futur en altres festes del Posa't la Gorra. Per la seua part la degana de la FEPTS ha refermat el compromís de la facultat amb aquesta iniciativa. "Volem posar el nostre de gra sorra en la sensibilització sobre la realitat dels infants i adolescents amb càncer i ajudar l'AFANOC a recaptar fons per mantenir els serveis que ofereix gratuïtament a les famílies".