Una UTE aragonesa s’adjudica la gestió del Segarra-Garrigues i l’Albagés per 1,7 milions

H.C.
Publicat: 
26-05-2018
Actualitzat: 26-05-2018 11:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una UTE aragonesa s’adjudica la gestió del Segarra-Garrigues i l’Albagés per 1,7 milions

La unió temporal d’empreses formada per les aragoneses Equipamenientos Blaslo i Electrobin es va adjudicar ahir el contracte d’explotació del canal principal del Segarra-Garrigues, que per primera vegada inclou el manteniment de la presa de l’Albagés, per 1.690.308 euros. L’UTE assumirà la conservació del canal durant un termini de dos anys i dos pròrrogues d’un més. El concurs, convocat per l’empresa estatal Acuaes, ha rebut des del febrer una desena de propostes de candidats per adjudicar-se el concurs com Acsa-Sorigué, que de fet ha portat a terme l’explotació del canal durant els últims vuit anys; Valoriza (Servicios Ambientales e Infraestructuras); FCC Aqualia i Benito Arnó; Aquambiente i Romero Polo; Copcisa i Constructora de Calaf; Ipocsa i Montajes Álvarez; Drace i Depuración de Aguas del Mediterráneo amb Seys.

El contracte d’Acuaes amb Acsa Sorigué finalitza aquest juny, i a partir d’aleshores començarà el de nova adjudicació. Blaslo i Electrobin mantindran i explotaran l’obra estatal (bombatge, canal i pantà) coincidint a més amb el procés d’ompliment de l’embassament de les Garrigues, probablement la pròxima primavera.

Les obres de la presa van finalitzar l’any passat i queda pendent encara la implantació de treballs complementaris i un pla de posada en càrrega perquè sigui en explotació. El Segarra-Garrigues rega actualment més de 10.000 hectàrees de cultius, malgrat que el projecte preveu assolir les 69.000 hectàrees. Durant l’última campanya, els regants van utilitzar 23,5 hectòmetres cúbics d’aigua del pantà de Rialb i del tram baix del riu Segre.

D’altra banda, el consell d’administració d’Acuaes va adjudicar ahir també per 365.878 euros dels treballs d’explotació i el manteniment de l’embassament de San Salvador, que emmagatzema fins a 136 hectòmetres cúbics d’aigua per al canal d’Aragó i Catalunya. El contracte té una vigència de dos anys prorrogables a dos més i es va adjudicar a Elecnor. El pantà va representar una inversió de 105 milions d’euros i atén la demanda de 22.400 hectàrees regables del canal, situat entre Lleida i Osca. També ha implicat una millora de la dotació del regadiu per a aquests regants, ja que han passat de disposar de 5.304 metres cúbics per hectàrea i any a utilitzar fins a 6.800 metres cúbics.

La posada en càrrega del pantà, d’aquí a un any

L’empresa estatal Acuaes encara té pendent aprovar el projecte d’obres complementàries del pantà de l’Albagés, així com acabats de la presa, que inclouen, entre altres treballs, la implantació del pla d’emergència i la posada en càrrega de l’embassament. La inversió pendent supera els tres milions d’euros i ha retardat l’ompliment de l’embassament fins a la pròxima primavera, sempre que les reserves d’aigua als embassaments permetin destinar aigua per al nou pantà. Aquest projecte podria aprovar-se en breu i sortiria a concurs durant els pròxims mesos. El calendari estimat per Acuaes és iniciar l’ompliment d’aquí a un any i no es descarta utilitzar ja l’aigua per a regadiu. D’altra banda, entre les mesures que s’hauran de prendre per a la implantació del pla d’emergència s’inclou la instal·lació de sistemes d’avís a la població de municipis aigües avall de la presa, en aquest cas, l’Albagés, el Cogul i Aspa.

Comparteix

També t'interessarà