Unes 350 persones reben tractament renal substitutori a Lleida
Unes 350 persones de la demarcació de Lleida estan incloses en el programa de tractament renal substitutori, de les quals la meitat reben diàlisi i la resta han estat trasplantades. Aquestes dades s’han fet públiques aquest dijous en el marc de la commemoració del Dia Mundial del Ronyó.
Enguany, la jornada posa el focus en la detecció de la malaltia renal crònica, una afecció que ha augmentat en els últims anys i que es calcula que afecta el 15% de la població. Amb el lema "Estan sans els teus ronyons?", els professionals del Servei de Nefrologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida han realitzat proves de detecció de la diabetis i la hipertensió arterial, els dos principals factors de risc d’aquesta patologia.
Segons la doctora María Luisa Martín Conde, cap de la secció de Nefrologia de l’Arnau, la prevalença de la malaltia renal crònica està en augment a causa de l’increment dels factors de risc cardiovascular i de l’envelliment de la població.
Aquesta malaltia no presenta símptomes fins a estadis avançats, fet que en dificulta la detecció precoç
Per això, la doctora ha remarcat la importància de cuidar la salut i realitzar analítiques preventives per identificar-la a temps. Actualment, hi ha fàrmacs cada cop més efectius per frenar la progressió de la malaltia.
L’objectiu principal és evitar que la situació dels pacients s’agreugi fins al punt de necessitar diàlisi, un tractament amb un impacte social, econòmic i mediambiental molt elevat. Per aquest motiu, la doctora ha subratllat la necessitat de controlar correctament la diabetis i la hipertensió arterial.
Actualment, a l’Arnau de Vilanova, 47 pacients reben diàlisi, mentre que 50 més ho fan a domicili, 137 al centre perifèric del carrer Enric Granados de Lleida i 11 al Pirineu, alguns dels quals es desplacen a Andorra o França per proximitat.
A més, unes 60 persones de la demarcació es troben en llista d’espera per un trasplantament renal, segons ha indicat la doctora Conde
Finalment, la cap de Nefrologia de l’hospital lleidatà ha insistit que l’educació en hàbits saludables des de la infància és la mesura més eficaç per prevenir la malaltia renal crònica. A més, ha destacat la importància de la detecció precoç en persones de risc, com aquelles amb diabetis, hipertensió, antecedents familiars o edat avançada.