Unió de Pagesos demana augmentar la percepció econòmica del raïm a causa de les despeses de la sequera

REDACCIÓ
Publicat: 
08-08-2023
Actualitzat: 08-08-2023 14:02
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Unió de Pagesos demana augmentar la percepció econòmica del raïm a causa de les despeses de la sequera
    Peu de foto: 
    foto: Anna Berga (ACN)

Unió de Pagesos insisteix que la pagesia hauria de percebre per sobre de 0,60 euros el quilo de raïm tenint en compte les despeses extraordinàries provocades per la sequera.


Unió de Pagesos insisteix, al començament de la verema en zones de Catalunya amb varietats primerenques com el chardonnay i varietats de base per a cava de guarda, que la pagesia hauria de percebre per sobre de 0,60 euros el quilo de raïm tenint en compte les conseqüències que comportarà la baixa producció d’enguany a causa de la sequera.
 
En aquest sentit, el sindicat destaca que hi ha finques de la varietat chardonnay que tindran unes produccions molt minses, algunes entre 2.000 i 3.500 quilos per hectàrea, quan en un any sense els greus efectes de la sequera poden arribar a 7.000 o 8.000 quilos per hectàrea.
 
D’altra banda, a causa del poc desenvolupament de les vinyes, hi haurà viticultors i viticultores que colliran a mà per evitar que la màquina trenqui els sarments (branquetes d’on surt el raïm) i no quedi brosta (brots de la vinya) per poder-la podar a l’hivern. Això implicarà una inversió de més temps per collir, amb més despesa econòmica, que no es veurà compensada amb el preu en origen que les empreses pagaran pel raïm.
 
La pagesia viticultora ha de sumar costos com el gasoil, tractaments fitosanitaris i poda, entre altres, que s’han anat realitzant al llarg de l’any, així com el lloguer del transport de raïm de la finca al celler, que enguany serà especialment més car per la dificultat d’omplir els remolcs davant la producció més escassa.

Comparteix

També t'interessarà