Unió de Pagesos denuncia Mercadona, Bonpreu i Lidl per "fixar els preus de la llet de marca blanca"

REDACCIÓ
Publicat: 
03-05-2023
Actualitzat: 04-05-2023 17:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Unió de Pagesos denuncia Mercadona, Bonpreu i Lidl per "fixar els preus de la llet de marca blanca"
    Peu de foto: 
    Unió de Pagesos
  • Unió de Pagesos denuncia Mercadona, Bonpreu i Lidl per "fixar els preus de la llet de marca blanca"
    Peu de foto: 
    Preu de venda al públic d'un cartró de llet del 2015 al 2022. La font mostra Mercadona, Bonpreu i Lidl amb preus idèntics des del 2018.
  • Unió de Pagesos denuncia Mercadona, Bonpreu i Lidl per "fixar els preus de la llet de marca blanca"
    Peu de foto: 
    Detall del gràfic 1 a partir de la setmana 1 del 2021.

Unió de Pagesos i la coordinadora estatal a la qual pertany, Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders, han fet pública a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya la presentació d'una denúncia, treballada conjuntament amb el bufet d'advocats Redi, davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència [CNMC] la qual demana a aquest organisme públic que investigui i, si s'escau, sancioni Mercadona, Bonpreu i Lidl per "haver fixat preus idèntics en la venda del cartró de llet de vaca UHT de marca blanca, com a mínim, durant tres anys i quatre mesos seguits, des de la setmana 51 del 2018 a la setmana 12 del 2022". Posteriorment a la presentació de la denúncia, s'ha ampliat la informació aportada en quatre ocasions, assolint el seguiment dels preus fins a la setmana 12 del 2023.

Per acreditar la denúncia s'ha aportat com a indici un recull setmanal de preus de venda al públic que són coincidents en les tres cadenes tan pel que fa en el moment exacte en què es produeix cada variació de preu com en l'import d'aquestes variacions; són, per tant, "comportaments presumptament estratègics, voluntaris i continuats que posen en entredit (la formal) autonomia de les denunciades; uns comportaments que les altres distribuïdores del sector haurien anat replicant, en especial, pel que fa a la llet de marca blanca semidesnatada i desnatada", afirmen des de l'organització.

Unió de Pagesos i Unió d'Unions exposen que aquestes presumptes pràctiques concertades o conscientment paral·leles consistents en "fixar preus i l'abús de la posició de domini col·lectiu que haurien exercit Mercadona, Lidl i Bonpreu —a semblança d'un càrtel encobert— vulneren diversos preceptes de la Llei 5/2007 de Defensa de la Competència i, ho farien, sobretot, a costa de l'esglaó més feble, els productors de llet, debilitant el seu poder de negociació a l'hora d'establir el preu per al seu producte i abocant moltes granges al tancament, quan en unes condicions normals de mercat serien rendibles". Segons dades de l’Observatori de la Llet de Catalunya, el desembre del 2017, a Catalunya quedaven 507 granges, i el març del 2023, només 380.

Els representants sindicals han assenyalat que justament "la Unió Europea està legislant per evitar escenaris com el que s'està vivint a l'Estat espanyol en relació amb el sector lleter, on el valor de la cadena alimentària no es repercuteix equilibradament entre els diferents operadors fins al punt que ha deixat en estat crític el sector productor".

Unió de Pagesos i Unió d'Unions consideren que les conseqüències d'aquest modus operandi de la gran distribució espanyola han estat una reducció del seu entorn competitiu i l'adquisició de més força per negociar amb la indústria lletera, la qual, al seu torn, ha traslladat la pressió al vaquer imposant-li "preus molt baixos, fins i tot, en alguns casos per sota dels costos de producció, una pràctica que vulnera la Llei de la cadena alimentària i que ha estat posada en evidència a la denúncia. A més, el fet que el sector productor no disposi de benefici empresarial, li suposa la impossibilitat d’invertir en millores a l'explotació per augmentar-ne l’eficiència tècnica i econòmica. El consumidor, al seu torn, en rep les conseqüències en la mesura que l'oferta pot patir una reducció dràstica de la varietat".

Mercat concentrat

Durant aquest període al que es refereix la denúncia, a l'Estat espanyol un 80 % de la llet que es produïa es venia en forma líquida, i d'aquesta un 60 % com a marca blanca, la meitat de la qual la comercialitzava Mercadona; així, "durant anys Mercadona ha copat una quota de mercat làctic al voltant d'un terç del volum total. La concentració del mercat de la distribució minorista ha facilitat, doncs, que les empreses com Mercadona, Lidl i Bonpreu haguessin endegat aquestes pràctiques abusives que passen per sobre de la llei de l'oferta i la demanda, pressionen els preus en origen sota costos de producció i posen un preu de venda al públic reclam, banalitzant aquest aliment bàsic que és la llet i als ramaders que s'hi dediquen" expliquen des de l'organització.

Unió de Pagesos i Unió d'Unions consideren que l'única opció de futur per al sector és "aplicar un canvi estructural del sistema que passa perquè els governs facin complir la legislació, especialment, la Llei de la Cadena Alimentària i la Llei de Defensa de la Competència, per tal de garantir als productors preus dignes perllongats en el temps i una distribució equitativa del valor afegit entre els diversos agents de la cadena de valor de la llet".

El representant de la Llet d'Unió de Pagesos, Marc Xifra, ha remarcat que "la lluita sindical no és per cobrir costos sinó perquè els vaquers puguin guanyar-se la vida dignament, garantint la viabilitat econòmica de les seves empreses i la qualitat excel·lent del producte". Per acabar, ha remarcat que "la sobirania alimentària tan a Catalunya com a l'Estat està en joc tenint en compte que més de la meitat de làctics que consumim són d'importació".

Comparteix

També t'interessarà