Unió de Pagesos reclama un pla pilot per a permisos laborals excepcionals per a la campanya de la fruita

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
14-06-2024
Actualitzat: 09-07-2024 12:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Unió de Pagesos reclama un pla pilot per a permisos laborals excepcionals per a la campanya de la fruita
    Peu de foto: 
    Roda de premsa d'UP ©Anna Berga

Ahir, Unió de Pagesos va exigir al govern espanyol que implementi un pla pilot perquè persones en situació irregular residents a Catalunya puguin obtenir permisos excepcionals de treball per participar en la campanya de la fruita. Aquesta demanda sorgeix davant les dificultats que el sector ja està experimentant per contractar temporers, tant per la presència de gent sense papers que no poden ser contractats com per la negativa d'antics treballadors a tornar a la campanya. A més, denuncien problemes administratius per a la renovació de permisos de treball per a temporers amb papers. En una bona campanya, com la que el sindicat preveu enguany, es necessiten uns 30.000 treballadors.

L'organització agrària va detallar la previsió per a l'actual campanya de la fruita i les necessitats del sector en una roda de premsa celebrada a la seva seu a Lleida. Hi van intervenir Jaume Pedrós, responsable de Temporers; Jaume Gardeñes, responsable de Fruita Dolça; i Miquel Piñol, responsable de Sectors Agrícoles.

Unió de Pagesos preveu una "bona campanya" amb una "bona producció", tot i que algunes varietats, com la pera, veuran minvades les seves produccions a causa de la sequera que ha afectat la floració. Gardeñes va explicar que la producció de pera serà menor degut als "malts quallats per falta de floració".

Pel que fa al personal, Unió de Pagesos alerta que cada vegada resulta més difícil trobar persones per cobrir la campanya agrària, en un context de reducció de l'atur fins al 9,5%, la taxa més baixa dels darrers 16 anys. Hi ha treballadors d'anteriors campanyes que prefereixen treballar en altres sectors més estables.

Actualment, el sector ja està patint la manca de personal, una situació que es pot agreujar durant el pic màxim de feina a la segona quinzena de juliol, quan es necessiten uns 16.000 treballadors al camp. En total, es requereixen 25.000 treballadors en una campanya normal i 30.000 en una de bona.

Els productors també troben dificultats per contactar amb treballadors d'anteriors campanyes. Encara que hi estan obligats, molts treballadors no contesten, forçant-los a buscar personal alternatiu a les vigílies de collir.

A més, Unió de Pagesos denuncia que molts temporers amb permisos de treball a punt de caducar tenen problemes per renovar-los. "Ens trobem que tant les administracions d'estrangeria com la Policia Nacional no donen hores ni cites, i aquesta gent pateix un estrès", va afirmar Gardeñes, exigint un "increment de personal" en aquests serveis per facilitar les renovacions de manera "tranquil·la".

D'altra banda, el sindicat celebra l'augment de la contractació en origen, amb l'arribada de 1.590 persones contractades per treballar a la campanya de la fruita a Catalunya, principalment en centrals fructícoles.

Per tot això, Unió de Pagesos reclama al govern espanyol que impulsi un pla pilot perquè persones residents a Catalunya puguin obtenir permisos excepcionals de treball per participar en la campanya de la fruita. Argumenten que aquesta mesura pot evitar l'efecte crida i garantir unes condicions laborals dignes. Jaume Pedrós, responsable de Temporers, va afegir que ja han traslladat aquesta proposta al subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, en diverses ocasions, però encara no han obtingut resposta.

Comparteix

També t'interessarà