Unió de Pagesos veu insuficient la rebaixa de mòduls per a la fruita de pinyol

REDACCIÓ
04-04-2018
  • Unió de Pagesos veu insuficient la rebaixa de mòduls per a la fruita de pinyol

Unió de Pagesos critica amb duresa la rebaixa de mòduls aprovada pel Govern central per al sector de la fruita de pinyol al considerar-la clarament insuficient. El ministeri d’Hisenda ha publicat una ordre al BOE en la qual redueix, amb caràcter general, el mòdul que s’aplica al sector fructícola en l’IRPF, que passa del 0,37 al 0,20 a tot l’Estat. Tanmateix, en el cas d’algunes poblacions la reducció arriba al 0,13. UP interpreta que aquesta baixada màxima se circumscriu a poblacions en les quals es van registrar pèrdues de producció per raons meteorològiques.

En aquest context, el responsable del sector de la fruita d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, considera que la situació dels agricultors és límit i es va preguntar com se’ls pot exigir l’IRPF quan es tributa per beneficis i els productors de fruita de pinyol no deixen de perdre diners. Va recordar que la patronal del sector de la fruita, Afrucat, calcula que la producció va perdre l’any passat entre 65 i 70 milions d’euros. Així, va dir que en realitat, el mòdul hauria de quedar anul·lat, reduir-se a zero. A més, es va qüestionar per què el ministeri fa distincions entre municipis. Si estableix un mòdul del 0,13 als afectats per problemes meteorològics, considera que a la resta, afectats per desastre de preus al mercat, se l’hauria de tractar, com a mínim, igual. Uns són damnificats per la pedra, va dir, però tots pels preus ruïnosos.

D’altra banda, Francesc Pena va anar més enllà i va acusar el ministeri d’Agricultura de desatendre el sector. Va censurar que el departament dirigit per Isabel García Tejerina no hagi recolzat la demanda unànime d’organitzacions agràries i cooperatives de posar en marxa un pla d’arrancada de fruiters. El responsable de fructicultura d’Unió de Pagesos va dir que “el ministeri sembla que vol que el sector mori de mort natural. La seua manera d’actuar no és normal”, es va queixar lacònic. Es va preguntar què seria de bona part dels municipis fructícoles de Lleida si desapareguessin els productors.

Comparteix

També t'interessarà