Vacunació d'infants i joves contra el meningococ

LLEIDACOM | Noelia García
Publicat: 
09-12-2020
Actualitzat: 31-08-2022 13:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Vacunació d'adolescents i joves contra el meningococ
  • Vacunació d'adolescents i joves contra el meningococ

La malaltia meningocòccica és una patologia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. El meningococ es troba a la gola d'algunes persones sense produir cap símptoma perquè el nostre cos està preparat per desenvolupar una protecció natural. Tot i això, el meningococ pot ser transmès a una persona sana creant-li problemes de salut.

La malaltia meningocòccica pot produir una infecció generalitzada anomenada sèpsia meningocòccica o bé afectar només el sistema nerviós causant una meningitis.
Dins de la malaltia meningocòccica genèrica, s'estenen diferents grups de meningococ: A, B, C i altres. El B és el més freqüent al nostre país.

A qui afecta la malaltia meningocòccica?

Tot i que la malaltia meningocòccica és poc freqüent, pot arribar a ser molt greu i deixar seqüeles perilloses per a la nostra salut provocant complicacions per al llarg de tota la vida. Els casos es produeixen durant tot l'any, amb especial incidència en els mesos d'hivern i primavera.

La malaltia meningocòccica pot presentar-se a qualsevol edat, encara que és més freqüent en nens d'entre 1 i 5 anys. En els últims anys s'ha detectat que també pot aparèixer entre adolescents de 12 a 18 anys essent focus de transmissió.
Per norma, els casos es detecten amb facilitat i de manera aïllada. Quan la malaltia apareix en dos o més casos relacionats es descriu com a brot, i es dóna sobretot en grups escolars i famílies convivents.

Vacunació d'adolescents i joves contra el meningococ

La vacunació contra el meningococ

La vacunació va dirigida als infants i adolescents, per aquests últims, es realitza als centres educatius, com es fa habitualment amb les vacunacions escolars. Per a la resta de persones, la vacuna s'administra al centre d'atenció primària habitual.

Des del 2014 hi ha hagut un augment de casos de malaltia meningocòccica causada pels serogrups C, W i Y en infants i adolescents. Per aquesta raó s'ha substituït en el calendari la vacuna que cobreix contra el meningococ C als 12 anys per una altra que protegeix contra 4 serogrups de meningococ (A, C, W i Y). Pel que fa a la vacunació en infants, protegeix contra els
meningococs A, C, W i Y.

Els nous canvis de vacunació es faran de manera gradual fins al desembre de 2022. A partir d'aquell moment s'administrarà una sola dosi fins als 18 anys a les persones que no l'hagin rebuda als 11-12 anys o una dosi a partir dels 10 anys.

El Ministeri de Sanitat després d'observar una tendència a créixer en els casos de la malaltia meningocòccica ha posat en marxa una iniciativa que pretén informar i visibilitzar la malaltia a través de la web "Vacunació meningococ"


Departament de Salut de la Generalitat

Comparteix

També t'interessarà