Vergés afirma que criminalitzar l’eutanàsia “és un impediment per a la mort digna”

M. MARQUÈS / SEGRE TÀRREGA
06-04-2019
  • Vergés afirma que criminalitzar l’eutanàsia “és un impediment per a la mort digna”
  • Vergés afirma que criminalitzar l’eutanàsia “és un impediment per a la mort digna”

La consellera de Salut, Alba Vergés, va exigir ahir a Lleida despenalitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit, ja que criminalitzant-se “pot entorpir els drets de les persones” respecte a tenir “una mort digna”. Així ho va manifestar després de visitar les noves piscines de rehabilitació del CAP Onze de Setembre, “que suposen un reforç en la qualitat del servei”, i participar en una activitat lúdica a la plaça de les Magnòlies amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física, que se celebra avui, per la qual cosa va recomanar “tenir un ritme de vida actiu”.

Arran del debat que s’ha reobert després que un home de 70 anys fos detingut dimecres a Madrid acusat d’haver ajudat a morir la seua dona, diagnosticada amb esclerosi múltiple fa 30 anys, Vergés va recordar que “el Parlament va aprovar una llei el 2017 per despenalitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit, que vam portar al Congrés el maig del 2018. Desgraciadament, la majoria absoluta del PP i Cs a la Mesa va impedir-ne la tramitació”. Va assenyalar que és un debat que cal reobrir i va explicar que des del 2002, els catalans poden decidir sobre la seua vida i el procés de la pròpia mort a través del Document de Voluntats Anticipades, que tenen firmat prop de 2.700 lleidatans, 93.000 a Catalunya, i de mitjana se’n firmen uns 25 al dia. El percentatge de dones és del 62%, mentre que el d’homes, del 38%, i el 40 per cent de les persones tenen menys de 40 anys. En aquest sentit, Vergés va demanar “deixar de xocar amb el codi penal respecte als drets i que no sigui un impediment per a una mort digna”.

D’altra banda, en relació amb la falta de metges de família i d’altres especialitats, la consellera va afirmar que és una “prioritat de la conselleria tenir un sistema amb un nombre adequat de professionals i amb un bon perfil”.

Així mateix, amb el crit “volem llibertat per al nostre final”, més d’un centenar de persones es van manifestar davant dels jutjats de Madrid.

Per la seua part, la vicesecretària del PP, Marta González, va considerar “inaudit” que Sánchez “s’atreveixi a fer consideracions com la possibilitat d’un indult” i de llançar missatges “electoralistes”, mentre que des de Cs Albert Rivera va declarar que “no puc posar la mà al foc que jo no faria el mateix”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?