UP veu “mínima” la pujada de preus de la fruita malgrat caure la collita

REDACCIÓ
22-08-2018
  • UP veu “mínima” la pujada de preus de la fruita malgrat caure la collita

Unió de Pagesos va insistir ahir, juntament amb Unió d’Unions, en una reunió en el ministeri d’Agricultura amb el subdirector general de Fruites i Hortalisses i Vitivinicultura, Ignacio Atance, en la necessitat urgent de posar en marxa mesures per millorar el sector de la fruita dolça que ja tinguin efecte de cara la campanya del proper any, entre les quals va destacar un pla d’arrancada que pugui finançar-se a través de les mesures extraordinàries per fer front al veto rus articulades des d’Europa, sense necessitat d’incloure’l en els Pressupostos Generals de l’Estat.

El sindicats destaquen que cal tenir en compte que aquest any la producció de fruita ha baixat prop del 20% respecte de l’any passat a causa de causes meteorològiques com la pedra o les pluges abundants, cosa que ha suposat una mínima recuperació del preus en origen respecte als de l’any passat, encara que molt escassa respecte a la d’altres països europeus. El sindicat va recordar l’acord entre el departament d’Agricultura i les organitzacions agràries per al pla d’acció de la fruita dolça, el qual inclou un pla d’arrancada finançat per la UE, i va demanar al ministeri que sol·liciti a la Comissió Europea un pla d’arrancada estatal, que es pugui fer efectiu aquest mateix hivern perquè tingui efectes en la collita del 2019. El sindicat considera que amb la meitat dels recursos que Brussel·les aporta a Espanya es podria solucionar la crisi estructural del sector. També va tornar a defensar un pla de reconversió varietal de la fruita dolça. Aquest pla és especialment necessari per a poma i pera, ja que hi ha plantacions amb varietats que no s’adapten a les necessitats del mercat o tenen rendiments que són poc competitius. Per al sindicat, el pla també hauria d’incloure el préssec i la nectarina per desestacionalitzar la producció.

D’altra banda, va demanar que s’incrementi fins al màxim que permet el reglament de la UE el percentatge de la producció que els membres d’una Organització de Productors (OP) poden comercialitzar ells mateixos, sense passar per l’OP, per fomentar la venda directa i els circuits curts de comercialització, entre d’altres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next