Viatge literari al passat d’Aitona

ACN
Publicat: 
09-09-2019
Actualitzat: 09-09-2019 9:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Viatge literari al passat d’Aitona
  • Viatge literari al passat d’Aitona
  • Viatge literari al passat d’Aitona

Aitona va emprendre ahir un viatge al seu passat a través d’una ruta literària que va transcórrer per diferents espais plasmats al llibre Atles de l’oblit de Teresa Ibars, l’estrena literària d’aquesta autora que es va convertir en l’obra lleidatana més venuda a Ponent la passada diada de Sant Jordi. L’activitat, amb doble sessió de matí i tarda, va ser organitzada per l’editorial Pagès Editors i l’ajuntament d’Aitona i va reunir més d’un centenar de persones.

La mateixa autora del llibre, nascuda en aquesta localitat del Segrià, va aproximar al públic com eren els espais, els paisatges i la gent del municipi abans de la modernització del poble i del seu creixement agrícola sobretot a part d’arbres fruiters. Pagès Editors i l’ajuntament van emmarcar aquesta singular ruta literària entre les activitats paral·leles de l’actual Setmana del Llibre en Català, que se celebra a Barcelona.

La ruta va començar a la capella de Sant Gaietà i va recórrer diferents carrers i espais del centre històric com el barri musulmà de la Moreria; el carrer Sinoga, on vivien els jueus; o l’església barroca de Sant Antolí, a la primera ampliació urbana del poble. Ibars va explicar que “he volgut mostrar les diferents etapes de la localitat, que han acabat fent l’Aitona que és ara”. En total, vuit estacions en el mateix nombre d’espais emblemàtics en una ruta que també va comptar amb recreacions de diversos fragments del llibre i la música de Joan Baró. Així mateix, en cada parada es van instal·lar cartells en els quals el públic podia llegir la història de cada espai i gaudir de les il·lustracions que l’artista local Johnny Espax va crear per a l’ocasió.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, va valorar molt positivament la participació i va destacar que “projectes com aquest permeten aprofundir en el coneixement de la nostra població i de la seua història de la mà de persones com Teresa Ibars, que són les nostres ambaixadores de luxe”.

Comparteix

També t'interessarà