Vila entrega obres a Aragó i reobre la porta a la gestió compartida de l’art

agncies
Publicat: 
26-02-2016
Actualitzat: 26-02-2016 12:20
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Vila entrega obres a Aragó i reobre la porta a la gestió compartida de l’art

Cop d’efecte del nou conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, en el litigi de l’art amb Aragó. En una reunió de tres hores feta ahir a Saragossa amb la seua homòloga del govern aragonès, Mayte Pérez, Vila va acordar lliurar de forma immediata 53 peces de les 97 que va comprar la Generalitat durant els anys 80 i 90 a les monges del monestir de Sixena i crear un grup de treball que es reunirà de forma periòdica –propera cita al març– per mirar de resoldre els diferents litigis per l’art amb Aragó. Així mateix, aquest grup bilateral haurà “de promoure un instrument comú que desenvolupi fórmules d’ús compartit del patrimoni”, segons va explicitar la conselleria en un comunicat. De fet, res de nou damunt la taula en una terminologia –“ús o gestió compartida”– que sona molt semblant a la resolució que l’any 2006 va emetre la llavors consellera Caterina Mieras autoritzant el trasllat a Barbastre de les obres en litigi sota una sèrie de condicions, entre les quals la gestió de la col·lecció museística a través d’un òrgan executiu i decisori en el qual hi hauria representades totes les parts. En aquest sentit, el conseller Vila va apuntar que els dos governs s’han “conjurat per resoldre el conflicte immediatament i per articular mecanismes entre Aragó i Catalunya que facin possible una gestió conjunta del patrimoni”.

Això sí, les 53 peces que Vila es va comprometre a lliurar a Sixena són precisament les que conserva el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), de poc valor artístic –fora d’exposició i que ni tan sols estan catalogades–, mentre que les 44 restants són les que es conserven al Museu de Lleida, que formen part del catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya i algunes de les quals formen part de l’exposició permanent. Sobre això, Vila va assenyalar que en aquest cas es requereixen decisions que no només li corresponen a ell, sinó també a altres institucions, en referència possiblement a la resta d’integrants del consorci del Museu de Lleida.

En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros –que va mantenir una conversa telefònica amb el conseller– li va manifestar el seu suport i va expressar també que la mesura acordada en la reunió d’ahir “és el millor per a la preservació d’aquest art, important per al conjunt del país”.

El Museu de Lleida no es toca, de moment

Tres caixes sepulcrals de fusta pintada –entre les quals la pertanyent a la infanta Isabel d’Aragó, filla de Pere el Cerimoniós– o quatre fragments del retaule d’alabastre dedicat a Santa Anna, del primer terç del segle XVI, són algunes de les 44 obres dipositades per la Generalitat al Museu de Lleida del litigi per les compres d’art de Sixena i que, de moment, no es toquen. Això sí, el conseller Vila no va traçar cap línia vermella i es va mostrar obert a abordar tots els litigis, encara que l’originari de tots els conflictes, la reclamació del bisbat de Barbastre, sembla en principi haver estat relegat.

En canvi, la reclamació de les pintures murals del monestir de Sixena, salvades durant la Guerra Civil i que s’exhibeixen al MNAC, serà un problema de més llarga resolució. Vila va ajornar per a properes reunions una eventual decisió i va citar fins i tot la necessitat que una comissió d’experts determini el cost i el benefici d’arrancar les pintures i analitzar les seues conseqüències “des del punt de vista de la seua difusió al món” i altres qüestions tècniques.

Comparteix

També t'interessarà