Vilamur, un aparador d’art

A. SISCART
17-08-2019
  • Vilamur, un aparador d’art
  • Vilamur, un aparador d’art
  • Vilamur, un aparador d’art

Corrals i pallers decorats amb art contemporani, nens muntats en ases per carrers medievals, grafitis desmuntables i rosers que creixen en pantalons que al seu torn creixen en murs. No, no és cap quadre de Dalí. Es tracta de Vilamur. Aquest poble de Soriguera, de menys de cent habitants, ha inaugurat la segona edició del festival d’art SIARTB, un esdeveniment creat per posar en relleu el talent dels artistes pallaresos en un entorn rural únic amb la vall de Siarb de fons. Els carrers s'han convertit en un aparador interminable de creacions artístiques, algunes de les quals en venda i d’altres en exposició, que van captar l’atenció de centenars de curiosos. Fins i tot els espais més inesperats –com eres, pallers i corrals– es van omplir d’obres d’art.

Els autors, vint-i-set artistes plàstics de tota la comarca, el doble que l’any passat, sense comptar els actors, poetes i performancers que es van afegir a la festa. Entre els creadors, els locals Albert Aznar i Jesús F. García. Els dos exposen durant tot l’any la seua vasta col·lecció d’obres en una casa de tres pisos, Lo Taller, que durant el certamen s’omple de centenars de curiosos. “Fins l’any passat la gent rarament feia parada a Vilamur, i això que tenim uns carrers medievals preciosos”, va confessar Aznar, i va afegir que “el festival ha posat el poble al mapa a través de l’art”.

La iniciativa, que va nàixer l’any passat de forma col·lectiva entre els veïns, ha aconseguit unir el poble i ser el centre del Pallars Sobirà a través de l’art. “Tots els habitants, fins i tot els més més grans, han prestat els seus immobles per reconvertir-los en museus. Sense ells el festival no seria possible”, va agrair als veïns Imma Torras, regidora de Cultura de Soriguera. Paral·lelament a les parades d’art, el certamen ha organitzat així mateix una quinzena d’espectacles alternatius per fer encara més atractiu el festival.

Unes 1.000 persones van visitar ahir els carrers de Vilamur. I a falta d’acabar avui, tot apunta que s’arribarà als 3.000 assistents, el doble que l’any passat. Una altra de les novetats, un espai gastronòmic perquè les famílies hi passin el dia.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?