Vilanova de la Barca celebra la 6a recreació històrica del Front del Segre durant la Guerra Civil

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
04-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Vilanova de la Barca celebra la 6a recreació històrica del Front del Segre durant la Guerra Civil
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Vilanova de la Barca

El proper dissabte 6 d'abril a Vilanova de la Barca, es realitzarà la 6a recreació històrica de la batalla de Vilanova de la Barca. Durant el matí, a la Plaça Vella hi haurà un mercat d'artesania i brocanters, amb més de vint-i-cinc parades i, a l'església de Santa Maria els recreadors, muntaran un hospital de campanya,  una cantina i un lloc de comandament per ensenyar als visitants com es vivia durant la guerra civil. A la tarda, a les trinxeres de les Coves es durà a terme la recreació de la batalla de Vilanova de la Barca amb més de vuitanta actors de dotze entitats de recreació bèl·lica de tot l'estat espanyol.

Aquesta jornada, està impulsada per la Sala Cultural Macià Polo Verdú, sota les instruccions de l’historiador Jordi Verdú. En l’edició de l’any passat, el municipi ja va rebre a més de 500 persones, tot i que el temps no va acompanyar, tal i com explica  el mateix historiador. Per l’edició d’enguany, l’organització espera superar aquesta xifra.

Curiosament, i gràcies a l’èxit de les edicions anteriors, són moltes les entitats i agencies de viatges que fan parada a Vilanova de la Barca per visitar el museu, les trinxeres i conèixer el pas de la Guerra Civil en aquesta zona de la comarca. Jordi Verdú apunta que en vuit anys més de 6.000 visitants han passat pel municipi, tot i que el creixement exponencial ha estat els darrers dos anys. Ara, són les mateixes escoles que organitzen juntament amb la Sala Cultural Macià Polo Verdú, visites guiades amb els alumnes. “El passat 22 de març, 70 alumnes de l’INS Ciutat de Balaguer van venir a veure el museu instal·lat a la Sala Cultural i després vam visitar diferents indrets del municipi i les trinxeres, mentre els explicàvem la duresa de la Batalla de Vilanova, en la qual hi van perdre la vida més de 2.000 persones en 8 dies”.

Precisament i per la cruesa d’aquesta batalla, són moltes les persones que també fan parada a Vilanova per conèixer en primera persona, el lloc on van morir els seus antecessors. “Són moltes les cartes que rebem de famílies que volen veure el lloc on els pares i padrins van morir lluitant, i les contestem totes. Les recreacions històriques han fet que moltes persones vulguin conèixer com van passar les últimes hores dels seus avantpassats. Inclús la mateixa revista National Geogràfic vindrà a fer un reportatge sobre aquell episodi tan negre de la nostra història, i podria ser inclús que es publiqués en l’edició internacional”, diu Verdú.

La 6a Recreació Històrica, la qual compta amb la col·laboració de les diferents administracions i més de 30 empreses i comerços del municipi durarà tot el dissabte de les 10 fins a les 19 hores i l’assistència és gratuïta

Comparteix

També t'interessarà