Visita de Catalonia Sacra a Seurí per conèixer la intervenció artística de Santi Moix

REDACCIÓ
Publicat: 
03-06-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Visita de Catalonia Sacra a Seurí per conèixer la intervenció artística de Santi Moix
    Peu de foto: 
    Catalonia Sacra

Les pintures al fresc que identifiquen el romànic català es van mesclar l'any 2018 amb una proposta contemporània i innovadora. El reconegut artista Santi Moix tornava a pintar a l'església de Sant Víctor de Seurí en una obra que volia unir espiritualitat i natura i que reinterpretava escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l'entorn i del paisatge de l'església. Catalonia Sacra proposa per aquest dissabte 3 de juny una visita guiada en aquesta església del nucli de Seurí, al terme municipal de Sort (Pallars Sobirà). 

Sant Víctor de Seurí és una església que ha sofert diverses restauracions amb el pas del temps i que, per tant, conserva pocs vestigis de l'edifici alt-medieval i que resten visibles a les façanes oest i nord; i especialment en el mur sud. L'aparença actual és la d'un edifici barroc, d'estil popular remodelat íntegrament entre els segles XVII-XVIII, amb modificacions posteriors.

La intervenció artística que el 2015 va iniciar-hi l’artista Santi Moix va ser una iniciativa dels veïns de Seurí que va ser ben acollida des del Bisbat d’Urgell. La proposta de Santi Moix volia que l’interior del temple adquirís una nova dimensió i aproximés a la sensació que devien tenir els habitants de les valls pirinenques quan entraven a uns temples arrebossats de pintures murals acolorides.

Moix va utilitzar la tècnica de la pintura al fresc, pròpia de la pintura romànica i de l’arquitectura, perdurable en el temps que, en el cas de Saurí, lliga la tradició pictòrica de les esglésies romàniques del Pirineu amb l’estètica contemporània de l’artista d’una manera molt especial.

Una quarantena d'activitats arreu del territori

Catalonia Sacra i Dertosa Sacra* proposen entre març i novembre més d'una quarantena d'activitats en 15 comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest festival itinerant, plenament consolidat, dona a conèixer la diversitat, la riquesa i els valors del patrimoni cultural de l'Església. Aquesta onzena edició inclou activitats com visites, itineraris, conferències... des de Saurí (Pallars Sobirà) fins a Morella (els Ports) amb propostes que van des de l'art medieval fins a l'art del segle XXI. Els punts on es fixa el focus també són molt diversos: des de grans conjunts molt coneguts com la Seu Vella de Lleida fins a projectes que mai s'han arribat a executar, com és el cas de les torres que va projectar Gaudí per a l'església de la Colònia Güell.

Comparteix

També t'interessarà