Visita guiada a la Catedral Nova de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
17-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Visita guiada a la Catedral Nova de Lleida
    Peu de foto: 
    Catalonia Sacra

Catalonia Sacra proposa pel dissabte 28 de maig una visita guiada a la Catedral Nova de Lleida. La Dra. Esther Solé serà l'encarregada d'explicar i ajudar a entendre aquest conjunt d'estil barroc amb tendència al classicisme academicista, que va ser construït entre 1761 i 1781, per substituir la Seu Vella i que, tot i les destruccions i espolis que ha patit, conserva importants conjunts artístics com les pintures murals, els vitralls o els ornaments litúrgics. La visita començarà a 2/4 de 12 del matí, té un preu de 6 euros. Per participar-hi cal fer la inscripció en línia (https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/611).

Dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu, està ubicada a la plana de la ciutat, a l'eix vora el riu, marcat per l'antiga via romana, i erigida en la Lleida moderna, ubicada davant de l'edifici de l'IEI. Iniciada l'any 1761, es consagrà vint anys més tard, elegant, noble, pausada, diàfana. Mare de totes les esglésies de la diòcesi de Lleida, la catedral és un dels temples més interessants del segle XVIII català. És digna hereva de "la Seu Vella", antiga catedral medieval, situada dalt del turó, desafectada i convertida en caserna militar l'any 1707.

A la Catedral Nova s'hi venera la Mare de Déu del Blau, una imatge de l'escultor Jordi Safont (1447), restaurada el 1989 i objecte de devoció per part dels lleidatans. També hi ha la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, molt més recent, i obra de Josep Obiols.

L'agenda de Catalonia Sacra celebra els 10 anys amb una programació especial

Catalonia Sacra ofereix entre març i novembre una quarantena d'activitats (visites guiades, conferències, actes de patrimoni immaterial...) per a donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa en tota la seva diversitat. En total es desenvoluparan 35 propostes, en 22 comarques diferents de l'àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les activitats proposades en l'agenda 2022 són molt diverses i permeten descobrir des de conjunts monumentals; edificis auxiliars o serveis adjacents o la descoberta de béns mobles tan interessants com els vitralls, retaules i campanes.

Aquest any a la programació s'hi sumen quatre sessions de formació. Són jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural.

La programació completa i les inscripcions per a les activitats es poden fer a www.catalonisacra.cat/agenda.

Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels 10 bisbats amb seu a Catalunya creat amb la voluntat de promocionar i difondre la riquesa i diversitat del patrimoni de l'Església.

Comparteix

També t'interessarà