Visita guiada a la Mitjana de Lleida per donar-la a conèixer

ACN
Publicat: 
19-07-2021
Actualitzat: 19-07-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Visita guiada a la Mitjana de Lleida per donar-la a conèixer
  • Visita guiada a la Mitjana de Lleida per donar-la a conèixer
  • Visita guiada a la Mitjana de Lleida per donar-la a conèixer
  • Visita guiada a la Mitjana de Lleida per donar-la a conèixer

La Paeria de Lleida ha dut a terme aquest diumenge una visita guiada al parc de la Mitjana de Lleida per donar a conèixer aquest espai com a refugi climàtic. I és que durant els mesos d'estiu, els arbres s'omplen de fulles i el parc esdevé un refugi de frescor i humitat per a molts animals, però també per a les persones que el visiten. A la jornada hi han participat una vintena de persones, sobretot grups familiars. L'activitat ha estat organitzada en el marc del programa Interreg Poctefa Ttfs i compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Paral·lelament, aquest diumenge al parc també s'hi ha dut a terme una sessió d'anellament d'aus oberta al públic.

La visita d'aquest diumenge al parc de la Mitjana de Lleida ha permès als participants conèixer els beneficis que aquest espai té com a refugi climàtic durant els mesos de més calor, tant per a les persones que el visiten com per als animals que hi viuen.

Es parla de refugi climàtic quan un espai permet resguardar-se de les temperatures extremes, en aquest cas de la calor extrema. Així, la tècnica de medi ambient i encarregada de fer la visita, Maria Jose Milián, explica que a les hores de més calor a la ciutat de Lleida al parc s'hi pot arribar a registrar una temperatura de dos graus per sota. A més, els arbres també fan de barrera dels raigs del Sol. Unes condicions "idònies", diu Milián, perquè el parc compleixi els requisits per a ser considerat un refugi climàtic.

A banda de ser un espai "més confortable" perquè la gent hi pugui estar durant els dies de calor, Milián també ha destacat el refugi de frescor i humitat que el parc esdevé per a molts animals. "Si un animal que viu al bosc estigués en un altre lloc desprotegit, patiria més calor i probablement no hi podria viure". Un exemple són els teixons que habiten a la Mitjana i que precisament hi poden viure per les bones condicions que els ofereix l'entorn i la temperatura, afegeix la guia.

L'objectiu de la visita guiada és donar a conèixer el parc de la Mitjana des d'una perspectiva més naturalista. "Que la gent ho apreciï no només per venir a passejar sinó com a valor natural", explica Milián. De fet, la tècnica afegeix que la majoria de gent que assisteix a les visites guiades mensuals són veïns de la ciutat que ja coneixen el parc des de la vessant més lúdica i que se sorprenen al descobrir nous aspectes d'aquest espai.

Activitat d'anellament d'aus

De forma paral·lela a la visita guiada, aquest diumenge al parc també s'hi ha dut a terme una sessió sobre l'anellament d'aus oberta al públic. Es tracta d'un programa que es realitza una vegada al mes i que té per objectiu estudiar i observar de prop les espècies presents a l'entorn de la Mitjana, així com també la seva evolució. L'activitat també és gratuïta i es fa en dos grups diferenciats, un d'experts i un altre d'observadors.

A la sessió d'observadors, adreçada al públic familiar, els participants han pogut veure de prop polls que van néixer al parc durant els mesos de primavera. Les espècies que més s'hi poden trobar són el pit-roig, la merla i el rossinyol. A més, la mitjana també és un dels espais del país on hi ha més exemplars de colltort, una au que té preferència pels boscos madurs i de bona qualitat i que viu als nius abandonats de picots.
 

Comparteix

També t'interessarà