Vols fer un hort a casa? 8 consells bàsics per deixar sortir la vena pagesa
LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat:
25-04-2018
Actualitzat:
09-05-2018 13:00
Temps aproximat de lectura:
Les terres de Lleida són conegudes pels seus camps i granges, oi? Què tal si els hi fem honor i ens muntem un hort a la terrassa o al balcó de casa? Vestir amb camisa, texans, barret de palla i parlar com un autèntic pagès no és necessari però si us fa il·lusió no us frenarem. Amb el bon temps, les ganes de menjar producte de la nostra terra i la Fira Viu l'Hort de Castellserà són les excuses ideals per a començar a fer alguna cosa típica de per aquí. Com a bons principiants que som, hem demanat consells a un pagès i jardiner de tota la vida, en Joan Solans.
- EINES SUPERBÀSIQUES PER COMENÇAR. Sigui a la terrassa o al balcó, el que necessitem són les mans! Amb elles haurem de dissoldre els blocs que se fan a la terra al treure-la dels sacs. Les plantes necessiten una terra ben esponjosa, sinó les arrels creixeran malament i quan reguem l'aigua no filtrarà per tot arreu. Un cop tinguem la terra ben treballada només caldrà posar-la en palots, jardineres o testos profunds, d'uns 100L almenys. Resum: les arrels són molt importants!
- VERDURES PER A PRINCIPIANTS. Ni taronges, ni patates. Accepta que ets un novell i que necessites verdures i hortalisses senzilles a l'hora de cuidar-les. Per aquest motiu el Joan recomana que comencem plantant enciams (del tipus que més t'agradi), cebes, tomàquets, mongetes i maduixes silvestres, d'aquelles petites i sucoses. També s'ha de tenir en compte l'espai disponible que tenim i les quantitats de plantes que farem créixer. Es recomana començar plantant poques verdures i un cop ho dominem ja podrem fer-ne créixer més. Els pares, amics i familiars estaran encantats de rebre teca ;)
- QUEDA PROHIBIT... plantar la mateixa verdura al mateix lloc. El Joan explica que, un cop recol·lectem les verdures que hem plantat en un lloc, hem de rotar el cultiu. Per exemple, si plantem enciams al mateix lloc on vam plantar-los anteriorment, aquella zona de terra queda "esgotada" i no té els nutrients suficients per fer créixer els enciams sans i forts. També és un delicte mesurar la humitat de la terra amb el dit. El pagès comenta que existeixen uns hidròmetres molt assequibles i que ens indicaran la humitat de la terra. I el més important: regar les hortalisses quan toca. Veureu, la planta "sua" molt durant el dia i si li tirem aigua a primera hora del matí, al dia següent estarà apagada. Per tant, la planta ha d'anar a "dormir" hidratada. Regar-la a mitja tarda és el millor, però sense abusar que sinó l'ofegarem!
- GERMINAR O PLANTER? Per a gustos, formes. Si compres al planter que hi ha al mercat dels dissabtes serà l'opció ràpida, ja que la planta ja està crescuda. Només caldrà que la trasplantis i cuidar-la perquè doni els seus fruits. L'opció de germinar també està molt bé. Només necessites un tupper, paper de cuina, 3-4 llavors i un armari. El procés és el següent: Pas 1. Agafa el tupper i posa una capa de paper de cuina mullat i que cobreixi tota la superfície. Pas 2. Col·loca les 3-4 llavors separades entre elles. Pas 3. Agafa una segona capa de paper de cuina mullat i col·loca'l a sobre de les llavors. Pas 4. Posa la tapa al tupper però sense tancar-lo i guarda'l a dins d'un armari. En 3 dies veuràs com surt una arrel de la llavor, moment en que hauràs de plantar-la :)
- OBSERVAR PER EVITAR MALS. Les plagues són un mal de cap per a pagesos professionals i per als principiants. T'has plantejat que si tens una plaga és perquè alguna cosa no has fet bé? Com, per exemple, adobar massa la terra o regar les plantes amb aigua i mel... S'ha de mantenir un equilibri entre tots els factors que fan que les nostres plantes creixin bé. El Joan recomana, com a excepció, ruixar les puntes de la planta que sigui atacada per una plaga amb el típic matamosques que tinguem per casa. Dues ruixades curtes i prou. Penseu que després aquella verdura s'ha de menjar...
- PARLAR-LI A LES PLANTES. Molta gent li parla a les seves plantes i no, no estan bojos. De fet té lògica i explicació científica. Veureu, quan nosaltres respirem, agafem oxigen i expulsem CO2, oi? Doncs bé, si li parlem a la planta li estarem donant una sobredosi de CO2. Les plantes són les encarregades de filtrar l'aire, es a dir, agafen CO2 per filtrar-lo i expulsar oxígen. Si els hi donem una sobredosi de CO2 provocarà que estiguin més maques i contribuirem a generar més oxigen. Enteneu per què és tant important la vegetació?
- PLANTES INVASORES, MILLOR SOLES. No és que ens agradi marginar, però hi ha plantes invasores que si les posem al costat d'altres...malament. Una d'elles és la menta, tan agradable a l'olfacte i tan acaparadora en temps rècord. El Joan recomana plantar-les en testos separats, així evitarem conflictes.
- UN HORT AMB VALORS. Al que s'avorreix, a una família sencera, al qui li agradi experimentar coses noves... El Joan li recomana fer-se un hort a tothom, ja que "és molt gratificant veure com creix la planta des de 0, i sí el cuides bé i li dediques una estona, l'hort és molt agraït" També deixa molt clar que tenir-ne un per tenir, o tirar la tovallola a la mínima que no creix una planta o es mor, llavors és millor deixa-ho córrer. I si tens fills, res millor per transmetre valors com amor i respecte per la natura i de veure tot el procés de naixement i creixement de les verdures.
Territori: