Voltors, senglars i cérvols, lluny de la pista de la Seu

r
Publicat: 
11-12-2015
Actualitzat: 11-12-2015 11:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Voltors, senglars i cérvols, lluny de la pista de la Seu

La construcció de basses per a amfibis, la restauració d’abeuradors per a fauna, la construcció de torres perquè les aus facin els nius i dotar les línies elèctriques de mesures per evitar que els ocells hi col·lideixin són algunes de les mesures de gestió ambiental que la Generalitat preveu implantar en l’àmbit del canal Segarra-Garrigues per donar compliment a la declaració d’impacte ambiental (DIA) d’aquesta infraestructura. Així ho va explicar ahir la directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña, durant una jornada sobre mesures compensatòries del Segarra-Garrigues celebrada ahir a Castelldans.

Peña va exposar els projectes per a les anualitats 2015-2016, que inclouen també la progressiva gestió de finques per a la millora dels hàbitats esteparis. L’objectiu que marca la DIA és de 3.400 hectàrees i actualment hi ha arrendades 1.260 hectàrees amb aquesta finalitat. Val a recordar que la Comissió Europea considera que la implantació de les mesures correctores previstes en la declaració d’impacte ambiental està encara molt per sota del previst.

L’aeroport d’Andorra-la Seu es troba en una zona rica en fauna salvatge entre els municipis de Montferrer i Castellbò i les Valls de Valira. La presència de voltors, senglars, cabirols, cérvols i altres espècies formen part del patrimoni natural de la zona però, sense les precaucions degudes, pot arribar a suposar un risc per al trànsit aeri. Així ho adverteix Aeroports de Catalunya en els seus comptes del 2014. El document, fet públic recentment, assenyala mesures per mantenir aus i espècies cinegètiques allunyades de la pista i del seu espai aeri immediat. L’aeroport acull aerotaxis i espera que Andorra Airlines operi vols a Madrid, París, Londres i Porto a partir del primer trimestre del 2016.

El text encomana a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) tasques per “optimitzar” l’abocador de la Mancomunitat de l’Urgellet a fi de “reduir l’atractiu que suposa per a les aus necròfagues” al llarg d’aquest any.

Fonts de la Mancomunitat, per la seua part, van assenyalar que és una qüestió que s’ha abordat alguna vegada, però no s’han implementat ara per ara mesures per reduir la presència de voltors.

Així mateix, Aeroports apunta a la “col·laboració” amb la societat de caçadors de Montferrer i Castellbò per organitzar batudes de cabirols, senglars i cérvols en l’entorn de l’aeroport, en terrenys propietat de la Generalitat fora del recinte tancat.

L’entitat, per la seua part, va corroborar que té un acord amb l’empresa pública per prosseguir les caceres a la zona que ja duien a terme abans que l’aeroport obrís a vols comercials. Per fer-ho, les han de notificar prèviament perquè no coincideixin amb els dies en què hi hagi vols.

A tot plegat, se sumen al seu torn controls i censos de les poblacions d’aus i conills a l’entorn del recinte. El document d’Aeroports de Catalunya afegeix que les plantacions de vegetació han de fer-se amb espècies “poc atractives per als ocells”.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i Agència Catalana de l’Aigua (ACA) rehabiliten 6.500 metres del curs i les riberes del riu Corb al Segrià, el Pla, l’Urgell i la Conca de Barberà, amb un 70.000 euros.

Aquesta actuació pretén millorar la capacitat del curs per evitar inundacions en cas de riuades extraordinàries. Aquests treballs prosseguiran pròximament als municipis deMaldà, Belianes i Bellvís.

Comparteix

També t'interessarà