Referent de la setmana

Els docents són més que el que ensenyen

LLEIDACOM / Laura Gómez
Els docents són més que el que ensenyen

Compleixen un paper clau en l'educació, perquè són les persones encarregades de transmetre als nens/es, joves i adults els coneixements i valors que impulsen el progrés de la societat.

Fa uns dies que ha començat el nou curs escolar, un altre any acadèmic que segueix marcat per la pandèmia de la Covid-19, i volem dedicar el nostre Referent del mes a tots els docents que amb la seva millor disposició i vocació tornen a abordar les seves tasques en condicions no exemptes d'incerteses i dificultats per les situacions que encara planteja la pandèmia, per les noves situacions de possibles carències acadèmiques a causa de les anomalies sofertes en els passats cursos, així com els previsibles canvis en el comportament i la psicologia de l'alumnat. Els docents compleixen un paper clau en l'educació, perquè són les persones encarregades de transmetre als nens/es, joves i adults els coneixements i valors que impulsen la continuïtat i el progrés de la societat.

Classes dividides en grups bombolla, mantenir les distàncies, portar mascaretes i la reducció de les activitats que impliquin contacte directe, és com s'ha marcat el retorn a les aules. Fa més d'un any, quan va esclatar la pandèmia, la societat, plena d'incertesa pel moment que vivia, anava a la deriva, sense saber ben bé com gestionar tot el que va implicar l'aturada de la majoria d'activitats laborals i educatives.

Malgrat tots els sobtats canvis que van haver d'afrontar, els docents van estar treballant per adaptar tots els continguts de les seves classes a improvisats formats virtuals, i que, independentment de les seves situacions personals i familiars, van continuar fent front al que possiblement era la situació més desconeguda que havien viscut fins al moment. És important remarcar la inestabilitat –tant emocional com física- que va significar aquest canvi en el format de rebre l'educació en els estudiants.

Un altre dels fets a remarcar és la disposició amb la qual molts docents es van abocar a mantenir l'esperit i el dinamisme de les seves classes, conservant, per una banda l'atenció dels seus interlocutors darrere de la pantalla i per altra part, l'objectiu d'ensenyar conceptes i teories noves.

El canvi de la presencialitat de les classes al format virtual va ser tot un repte per als professors/es. Molts i moltes van passar per la frustració en veure que en alguns casos, la bretxa digital feia de les seves per no permetre a molts estudiants estar en igualtat de condicions respecte als altres. Arribat aquest moment, alguns docents van haver de fer doble tasca; la d'adaptar el contingut fent servir eines digitals per a poder continuar amb l'ensenyament, i l'altra, crear un pla per fer arribar les tasques i els documents a aquells estudiants que tenien dificultats per assistir a les classes virtuals. Una feina educadora en mig d'una difícil situació que és digne de reconeixement.

Ser professor implica, des de les seves arrels i com la majoria de feines professionals, una vocació innata, però en el cas dels professors i professores, aquesta afició demana un grau de persistència, d'aprenentatge i una permanent renovació i adaptació a les circumstàncies i recursos disponibles que els permetin ensenyar, guiar i influir en els estudiants perquè adquireixin una sèrie de recursos i coneixements i puguin assolir una posició en un futur per arribar a fer allò que més els agrada.

Molts docents es converteixen en referents, ja sigui per la seva capacitat d'ensenyar, per la seva filosofia de vida o perquè tenen qualitats que els fan únics/ques. Ells i elles, els quals ens acompanyen durant molt temps a la nostra etapa d'educació acadèmica, són mereixedors/res d'aquest reconeixement especial. Un homenatge que té com a objectiu principal valorar aquesta entregada labor d'ensenyar, per tenir cura dels més petits i ajudar-los en les seves primerenques experiències lluny dels pares, per estar dotats d'empatia i donar suport als més adolescents en la seva "revolució" física i maduresa mental i per últim, per ser mentors dels més grans, adoptant una posició de guia per ajudar a emprendre el camí que cadascú vol seguir.

A tots i totes, gràcies.

Més referents »

Comparteix

Agenda

agost

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Enquesta