El repte de la unitat

El repte de la unitat

dimarts 11 de novembre 2014 - 13:30

Hi haurà carta d'Artur Mas a Mariano Rajoy per obrir un període de negociacions que haurien de portar a la celebració d'un referèndum pactat. Així ho va manifestar aquesta setmana el president de la Generalitat. Al marge dels resultats del procés participatiu celebrat amb voluntaris, sense cens i sense una autoritat semblant a la Junta Electoral Central, comença ara un període electoral en què els principals actors podrien perdre el poder en els pròxims mesos, si es mantinguessin les prediccions de les enquestes més recents.

El president del Govern, Mariano Rajoy haurà d'adoptar una actitud que, com a mínim, li permeti establir un pont de diàleg amb les autoritats catalanes. El repte principal per Artur Mas serà el de mantenir la unitat de les forces sobiranistes que han arribat fins al diumenge amb considerables desavinences públiques. No ha aconseguit la promesa d'una llista unitària en unes hipotètiques eleccions amb caràcter plebiscitari, especialment per part d'Oriol Junqueras que ha invocat a la desobediència civil i a la celebració d'eleccions en un període màxim de tres mesos.

Si no hi ha llista electoral unitària, Artur Mas intentarà prolongar al màxim el seu mandat que expira preceptivament el novembre del 2016. Esquerra Republicana, Carme Forcadell i Muriel Casals li van a demanar al president unes eleccions de veritat en les que els resultats siguin vinculants i amb totes les garanties democràtiques.

El procés serà llarg si no s'opta per una ruptura unilateral. En tot cas, el que comença demà és una intensa campanya electoral que per als partits de la consulta tindria dos objectius: aconseguir una majoria de partidaris de la independència i al Parlament i, a la vegada, mantenir la personalitat pròpia de cada formació política . Tampoc les enquestes indiquen que la independència, per ara, sigui prioritària per més de la meitat de catalans.


Article original: Foixblog.com


 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de lluisfoix
Nascut a Rocafort de Vallbona, és llicenciat en periodisme i dret. Va ser director i subdirector de La Vanguardia en diverses etapes des del 1982. Especialista en política internacional i columnista de temes d'actualitat, ha estat corresponsal a Londres i Washington i ha cobert set guerres i viatjat per 82 països. Imatge de Revista Valors.org
Segueix-me :

Altres entrades del autor