El final de Windows 7 s’apropa

HST Hardnet Solucions Tecnològiques Baró de Maials, 11 · 25005 LLEIDA · Tel: 973 727 172

El final de Windows 7 s’apropa

dijous 31 de octubre 2019

Microsoft ja va anunciar fa uns mesos que deixaria de donar suport al sistema operatiu Windows 7 a partir de gener de 2020.

Quan diem fi de suport, a què ens referim?

Windows és un sistema operatiu que evoluciona a força d’anar llançant noves versions cada cert temps. Mantenir totes aquestes versions és impossible, per això amb el pas del temps Microsoft va abandonant les més antigues per centrar els seus esforços únicament en el manteniment de les versions actuals.

Dins de les versions de Windows podem diferenciar dos tipus de suport, l’estàndard i l’estès.  Si disposem del suport estàndard, cada versió de Windows segueix rebent diversos tipus d’actualitzacions, ja siguin correccions com algunes funcions millorades, incloent-hi actualitzacions de seguretat, i es poden fer reclamacions amb el hardware en garantia.

El suport estàndard de Windows 7 va finalitzar el gener de 2015, el que vol dir que ja no es seguirà millorant, i des de llavors ha estat únicament sota el suport estès. Aquest segon tipus de suport és una espècie de pròrroga, el sistema operatiu està abandonat però encara rep actualitzacions de seguretat per a solucionar bugs o errors que han anat descobrint, i que podrien ser explotats per atacar els usuaris.

El que passarà a partir del pròxim 14 de gener de 2020 és que Windows 7 es quedarà sense cap tipus de suport oficial (sense suport estàndard i sense suport estès):  Windows 7 haurà mort de manera oficial, i utilitzar-ho ja no serà segur.

Tots els equips que estiguin utilitzant aquest sistema operatiu deixaran de rebre actualitzacions per part del fabricant (o sigui, de Microsoft) i per tant,  seran més vulnerables i estaran més exposats a rebre ciberatacs. 

Què passa si no tenim suport Windows 7?

Si apareixen vulnerabilitats crítiques al sistema Windows 7, Microsoft ja no les corregirà, i per tant, tots els equips que utilitzin aquest sistema operatiu es veuran afectats per problemes de seguretat i privacitat. No cumplirán amb els requisits mínims de seguretat de protecció de dades.

Els hackers són molt hàbils i aprofiten aquestes “oportunitats” per atacar quan ja s’ha acabat el suport. Si descobreixen una nova vulnerabilitat avui mateix, segurament no començaran a explorar-la fins d’aquí a uns mesos, quan ja s’assegurin que Microsoft no la solucionarà. Lògic, no?

Imagina’t què suposaria per a les empreses que estiguessin utilitzant Windows7. Estarien totalment desprotegides, elles com a empresa i indirectament, als seus clients. Podrien arribar a robar dades dels seus servidors.

Un altre problema que hi haurà a la llarga és la compatibilitat amb les aplicacions utilitzades. Com més temps i anys passin, la quota de mercat d’usuaris de Windows 7 disminuirà i cada cop més, les aplicacions i navegadors habituals deixaran d’invertir en un sistema operatiu obsolet. És a dir, a la llarga, ens constarà trobar aplicacions compatibles.

És millor anar invertint a poc a poc per renovar els equips i sistemes operatius obsolets i no fer-ho a correcuita quan ja no funcioni. Fer la despesa de cop i amb presses no sempre és la millor solució.

Solució: migrar a un nou sistema operatiu

Per moltes voltes que hi donem, l’única solució viable és migrar a un sistema operatiu que segueixi tenint un manteniment per part de l’empresa fabricant.

El més lògic és passar a Windows 10, que manté les mateixes especificacions mínimes de hardware que les seves 2 versions anteriors.

Canviar a Windows 10 no és problema si es fa amb temps. Per una pime només cal que compri les  llicències de Windows 10 i actualitzar, o bé, renovar directament l’equipament informàtic si és el cas (comprar els ordinadors nous amb Windows 10 ja inclòs). Una mica més complicat és el canvi per les grans empreses que encara no hagin iniciat cap procés de migració, ja que queda poc temps per fer-ho.

Per això recomanem a totes les empreses que siguin usuàries de Windows 7, que comencin a fer el canvi a un altre sistema operatiu.

← Tornar
© HST Hardnet Solucions Tecnològiques · Tots els drets reservats · Avís legal ·
HST Hardnet Solucions Tecnològiques Baró de Maials, 11 · 25005 LLEIDA · Tel: 973 727 172