Actualitat

Himne a la Seu Vella inèdit

SEGREcom
13-01-2016
  • Himne a la Seu Vella inèdit

L’aparició d’un himne inèdit dedicat a la Seu Vella ha estat la primera sorpresa que s’ha trobat Dionís Gutiérrez al començar aquesta setmana el procés de catalogació del material donat el passat mes de març a l’Arxiu de la Catedral de Lleida per la família del compositor, pedagog i director d’orquestra lleidatà Víctor Mateu (1898-1987). El fons documental, contingut en una trentena de caixes, està format per un extens llegat de partitures i llibres de música manuscrits del que va ser un dels grans noms de la història musical de Lleida, no solament com a professor i director de diverses formacions orquestrals, sinó també com a compositor de peces d’estils tan diversos com sardanes, obres corals, música teatral, de cambra o religiosa, encara que la faceta que el va fer més popular va ser la de les sarsueles, entre les quals La fi de Macot (1971) i El balcó del serraller (1980), totes dos amb llibret de Josep Lladonosa.

Gutiérrez, un dels impulsors des de fa gairebé cinquanta anys de la Coral Sícoris i alumne de Mateu, va ser nomenat per la família marmessor del llegat i ha començat l’àrdua tasca d’ordenar i catalogar el material. "La primera sorpresa ha estat aquest Himne a la Seu Vella, una composició sense datar amb lletra de J. Pujol –que desconeixem de qui es tracta– i música de Mateu per a un cor de quatre veus mixtes i acompanyament de piano", va explicar ahir SEGRE. "Seria un bonic homenatge pòstum que pogués estrenar-se, just ara que el Turó opta a Patrimoni de la Humanitat", va assenyalar Gutiérrez. Després del primer examen del llegat, també han aparegut altres peces sense estrenar: la sarsuela La promesa i el llibret però sense la partitura d’una altra obra lírica, Maida de la Arganzuela. El responsable de l’Arxiu, Jacint Cotonat, va afirmar que "quan el fons documental estigui organitzat i descrit qualsevol historiador podrà consultar-lo".

Va ser subdirector de la Banda Provincial des del 1940 i director des del 1954. Des de la jubilació als 60 i fins a la seua mort, el 1987, es va concentrar sobretot en la composició.

Comparteix

Altres notícies del dia