Canonades, pous i dipòsits d’aigua per no recórrer a les cisternes a Lleida

SEGREcom
Publicat: 
24-07-2016
Actualitzat: 25-07-2016 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Canonades, pous i dipòsits d’aigua per no recórrer a les cisternes a Lleida

Un total de 98 pobles de Lleida han presentat aquesta setmana els respectius projectes per beneficiar-se de la línia d’ajuts de 10 milions d’euros anunciada al maig per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per posar fi als problemes del subministrament d’aigua de boca, que gairebé cada estiu es repeteixen en nombroses poblacions de Lleida, fet que obliga els consistoris a contractar cisternes d’aigua per assegurar el servei. Els ajuts encara han d’adjudicar-se, però facilitaran que els ajuntaments puguin afrontar projectes inviables en solitari.

És el cas de Camarasa, que ha presentat un projecte per posar fi a la terbolesa de l’aigua que afecta Sant Llorenç de Montgai. El nucli capta directament de la superfície del riu Segre, amb la qual cosa normalment l’aigua surt amb moltes partícules en suspensió, cosa que embruta el dipòsit municipal i fins i tot impedeix consumir-ne durant dies quan hi ha episodis de riuades. Segons el regidor d’Urbanisme, Víctor Francia, el consistori planteja la construcció d’una estació de tractament d’aigua potable que, gràcies a un sistema de filtració mecànic que "tot just necessita manteniment", posarà fi a la problemàtica. "Pot ser que després d’una riuada el sistema se saturi, però es neteja automàticament", va explicar Francia, que va assegurar que la inversió prevista és de 124.000 euros. L’edil, no obstant, espera a saber quina subvenció els atorga l’ACA per calcular com es repercutiran les obres al rebut. "Informarem els veïns i es decidirà comptant-hi", va indicar.

Per la seua banda, a Sanaüja, la convocatòria s’ha utilitzat per intentar connectar-se al proveïment d’aigua de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, amb la qual cosa es convertiria en el tercer municipi de la Segarra que se serveixi de la comarca veïna després de Biosca i Torà, que ho farà pròximament.

Els tres municipis es proveïen històricament d’aigües de pous propis amb aigua de molt baixa qualitat, molt mineralitzada i amb una gran quantitat de nitrats. A més, segons l’alcalde, Josep Condal, en el cas de Sanaüja, un dels tres pous d’aigua que proveïen la localitat va quedar inutilitzat arran de les riuades de novembre.

Sanaüja va demanar fa anys una ajuda del PUOSC per proveir-se des de Ponts amb l’aigua de la portada del Mig Segre, però segons Condal, la sol·licitud va rebre moltes traves per part de la comunitat i finalment es va descartar. La portada des del dipòsit de Lloberola suposarà una inversió de 137.000 euros, i gairebé no necessitaria bombatge.

Comparteix

També t'interessarà