Cistitis en dones: per què són més vulnerables?

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
16-04-2024
Actualitzat: 16-04-2024 12:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cistitis en dones: per què són més vulnerables?
    Peu de foto: 
    Blog HLA

La cistitis és una infecció del sistema urinari que afecta sobretot la bufeta. Es caracteritza per provocar molèsties com dolor en orinar, augment de la freqüència urinària i, en ocasions, presència de sang a l'orina.

Aquesta condició és especialment freqüent en les dones: segons la SEMFYC, fins al 20% la pateixen en algun moment de la seva vida. D'aquestes, un 20% patiran repeticions de la infecció. Però, per què? Els nostres experts d'HLA ens ho expiquen.

Tot el que cal saber

Hi ha diversos factors de risc que poden incrementar la probabilitat de desenvolupar cistitis. Alguns d'ells són:

  • Embaràs: Durant l'embaràs, els canvis hormonals i la pressió de l'úter poden dificultar el buidatge complet de la bufeta, augmentant el risc de retenció d'orina i infeccions del sistema urinari, incloent la cistitis.
  • Obstrucció del sistema urinari: La obstrucció del flux d'orina, com ara la presència de càlculs renals, pot augmentar el risc de retenció d'orina i, finalment, d'infeccions com la cistitis.
  • Presència de sondes: L'ús de sondes urinàries pot facilitar l'entrada de bacteris a la bufeta, augmentant el risc d'infecció en aquesta àrea.
  • Relacions sexuals: La fricció durant les relacions sexuals pot irritar l'uretra i afavorir l'entrada de bacteris, augmentant així el risc de cistitis.

El tractament habitual implica l'ús d'antibiòtics per eliminar la infecció. Tanmateix, és important recordar que les persones que han patit cistitis poden presentar recaigudes, ja sigui per reinfecció, causada per un microorganisme diferent, o per recaiguda, produïda per la mateixa bacteria inicial.

Per aquests motius, és crucial buscar ajuda mèdica al sospitar símptomes de cistitis per abordar la infecció adequadament.

ℹ️ La nefrolitiasi o pedres al ronyó
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Per què és més comuna en les dones?

La cistitis és molt més freqüent en les dones que en els homes, principalment per diferències anatòmiques. L'uretra femenina és més curta i es troba a prop del recte i la vagina, facilitant així l'entrada de bacteris al sistema urinari.

A més, és habitual que la incidència d'aquesta infecció augmenti durant l'estiu, degut a la calor, la humitat i l'ús de roba que dificulta la transpiració, fomentant la proliferació de bacteris i alterant la flora vaginal.

Algunes mesures recomanades per prevenir la cistitis inclouen mantenir-se hidratat, orinar després de les relacions sexuals i mantenir una higiene urogenital adequada.

Recorda:

  • La cistitis és una infecció del sistema urinari que afecta sobretot la bufeta.
  • És més comuna en les dones a causa de diferències anatòmiques.
  • El tractament implica l'ús d'antibiòtics, però és important buscar ajuda mèdica per evitar recaigudes.
Comparteix

També t'interessarà