Descobreixen mecanismes clau en la persistència de seqüeles pulmonars en pacients crítics de COVID-19

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
15-03-2024
Actualitzat: 01-04-2024 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Descobreixen mecanismes clau en la persistència de seqüeles pulmonars en pacients crítics de COVID-19
    Peu de foto: 
    IRBLleida

Dos estudis recents liderats des de Lleida han aportat noves idees sobre els mecanismes associats a la persistència de seqüeles pulmonars en pacients crítics de COVID-19. Coordinats per David de Gonzalo, investigador de l'IRBLleida, els estudis han estat publicats a les revistes científiques "Molecular Therapy – Nucleic Acids" i "British Journal of Pharmacology".

El primer estudi, amb l'investigador Manel Pérez Pons com a primer autor, es basa en l’avaluació de microARN (miARN) com a eines pronòstiques i terapèutiques en supervivents de COVID-19 crític. El segon, amb la investigadora María Coronada Gracía Hidalgo com a primera autora, descriu possibles rutes biològiques alterades tres mesos després de l’alta hospitalària, associades a la persistència de seqüeles fins a un any després del seguiment.

Aquests descobriments podrien millorar la recuperació de la funció pulmonar en pacients crítics de COVID-19, segons ha destacat David de Gonzalo.

Les investigacions formen part del projecte multicèntric CIBERESUCICOVID, liderat per l'IRBLleida en col·laboració amb altres institucions.

Comparteix

També t'interessarà