El comerç de Lleida va perdre quasi 600 botigues del 2008 al 2014 per la crisi

e. herrero
Publicat: 
08-05-2015
Actualitzat: 08-05-2015 12:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El comerç de Lleida va perdre quasi 600 botigues del 2008 al 2014 per la crisi

Les localitats de la província de Lleida van perdre prop de 600 establiments comercials entre el 2008 i el 2014, els anys de crisi, segons constata l'Informe del Comerç Català 2015, que acaba de publicar la Confederació de Comerç de Catalunya. La província va tancar el 2014 amb un total de 5.839 establiments en funcionament (un 6,15% del total de Catalunya) i és, juntament amb Tarragona, la que més ha acusat la destrucció de teixit comercial, amb gairebé un 10% del total. Aquest fet ha deixat molts carrers com semideserts comercials i ha provocat una caiguda del 15% en el nombre d'assalariats del sector.

L'informe constata que els catalans consumin globalment un 11,8% menys que el 2006, però la caiguda s'accentua molt més en el cas dels principals sectors comercials, com els articles de vestit i calçat (-34%) i l'equipament de la llar (-32,8%), mentre que en altres com vehicles, electrònica i joieria cau més d'un 50%. "Les famílies tenen menys diners per gastar i així és impossible millorar. Ara comencem a notar que les vendes ja no baixen més, però després d'haver caigut un 40 o un 50%, un repunt del 2% és molt poc", va subratllar la presidenta de la Fecom, Maria Rosa Eritja. La patronal lleidatana ha constatat un nombre important de tancaments, en molts casos per jubilacions que ningú cobreix. "Hi ha zones que no sé si tornaran a tenir les botigues que han perdut, perquè el consum d'abans no tornarà. Però els que hem aguantat fins ara, seguirem", va assenyalar Eritja.

La presidenta de l'associació de Balàfia, Meritxell Montagut, va explicar que "la zona més antiga del barri ha quedat amb molts locals buits, ja des de fa anys i la majoria de botigues es concentren a Baró de Maials i Alcalde Porqueres". "Ara hi comença a haver una mica més de moviment de nous negocis, com restaurants i alguna botiga, però centrat en aquests eixos principals", va destacar.

En altres localitats de Lleida, com ara Tàrrega, la crisi també s'ha deixat notar. "Som una ciutat eminentment comercial i s'ha notat molt. Les despeses són inaguantables i el consum ha baixat molt. Entre els lloguers, el fet que alguns propietaris no s'han adaptat i el que costa ser autònom, molta gent ha hagut de tancar", va indicar Antoni Figueres, president de Foment Targarí. A més, va afegir, en el cas de Tàrrega, que els han perjudicat les obres que han eliminat aparcaments en alguns dels carrers més comercials. Totes aquestes circumstàncies han fet, a més, que molts dels establiments que han continuat oberts hagin hagut de reduir personal. "Deu anys enrere, quan tancava un local s'hi posava un altre. Ara ja no. Si no tens una bona franquícia és molt difícil", va concloure.

Comparteix

També t'interessarà