El fons del mestre Josep Sorigué Vilaseca fa una donació a l’Arxiu de la Ciutat

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
23-02-2024
Actualitzat: 23-02-2024 8:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El fons del mestre Josep Sorigué Vilaseca fa una donació a l’Arxiu de la Ciutat
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

L'empresari Julio Sorigué Zamorano ha cedit a l'Arxiu Municipal de Lleida la documentació que conservava del seu avi Josep Sorigué Vilaseca, un mestre reconegut per la seva important contribució pedagògica i per la publicació de llibres innovadors per a l'ensenyament de la geometria i la marqueteria. El Fons Josep Sorigué Vilaseca està compost per publicacions i documents professionals, que ara s'incorporaran a l'Arxiu Municipal de Lleida en virtut de l'acord signat el passat 1 de febrer.

Aquest fons és particularment rellevant ja que permetrà reconstruir la figura d'un docent que no només es va dedicar a la docència, sinó que també va mostrar un esperit emprenedor per millorar la pedagogia i la metodologia a les aules, en un període difícil que va incloure una guerra i un procés de depuració.

Josep Sorigué va néixer a la Pobla de Segur el 1876 i, després d'una breu etapa com a militar, va obtenir el títol de mestre el 1906, iniciant així la seva carrera com a docent que el va portar per diverses localitats de les comarques de Girona i Barcelona.

El 1914, mitjançant una permuta, es va traslladar a Ponent i va ser nomenat mestre a l'escola de Bell-lloc d'Urgell. Finalment, el 1923 es va establir a Lleida, primer com a mestre de l'escola de l'Almodí de la plaça de Sant Joan i després, fins a la seva jubilació el 1945, a l'Escola de la Beneficència de la Diputació de Lleida. Va morir a Lleida el 1953.

La seva figura destaca sobretot per la seva contribució pedagògica, ja que a principis del segle XX considerava que l'aprenentatge de la lectura era l'element més rellevant del programa escolar i que la metodologia havia de basar-se sobretot en un aprenentatge actiu, que obligués l'infant a pensar i crear al mateix temps.

Amb aquest objectiu i amb una destacada mentalitat emprenedora, el 1913 va registrar els seus manuals per a l'aplicació del seu mètode educatiu al Registre General de la Propietat Intel·lectual. El 1916 va iniciar la seva col·laboració editorial amb el llibreter Ramon Urriza, col·laboració que va continuar fins als anys trenta, quan, demostrant el seu esperit empresarial, va signar un contracte amb l'editorial Salvatella, ampliant així l'abast de les seves publicacions didàctiques a tot l'estat.

Comparteix

També t'interessarà