Els últims ‘cantadors’

SEGREcom
Publicat: 
24-02-2016
Actualitzat: 24-02-2016 12:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els últims ‘cantadors’

Josep Martí, de 73 anys, en fa uns seixanta que interpreta càntics religiosos polifònics en llatí a les festes solemnes litúrgiques de la Granadella. Amb prou feines queden una dotzena de cantadors en aquesta localitat de les Garrigues, però aquesta tradició masculina avui gairebé oblidada segueix present a moltes localitats catalanes. A partir de l’impuls inicial del grup cultural Música d’Arrel de la Granadella, tres musicòlegs han elaborat un mapa dels últims cantadors a les comarques del pla de Lleida, un treball de cinc anys que s’ha plasmat al llibre Los cantadors (Rafael Dalmau Editors), que es presentarà a partir de dissabte a sis localitats del Segrià, les Garrigues, la Noguera, l’Urgell i el Pla d’Urgell. 

Dos dels autors del treball –la historiadora i musicòloga lleidatana i professora de música Amàlia Atmetlló i el músic, investigador i director del Museu de la Música de Barcelona Jaume Ayats, juntament amb la historiadora i musicòloga lleidatana Ester G. Llop– van presentar l’obra ahir a l’IEI, institució que ha col·laborat en l’edició del volum, que inclou un CD amb una selecció de 36 cants enregistrats recentment dels més de 150 recollits a les cinc comarques estudiades. La Granadella, Llardecans, Sudanell, Cervià, Àger, Torres de Segre, Bellpuig, Algerri o Vallverd són algunes de les més de 50 localitats en les quals, com a mínim, hi ha memòria històrica dels cantadors, una tradició oral comuna a la Mediterrània.

Presentació itinerant a partir de dissabte vinent a l’IEI

El llibre Los cantadors es presentarà dissabte vinent a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (19.00 hores) i diumenge, a l’església de la Granadella (12.30 h), amb l’actuació del grup Tornaveus.

Al març, els responsables d’aquest estudi també el presentaran a Torregrossa (dia 12), el Talladell (19), Àger (26) i la Floresta (27).

La directora de l’IEI, Montse Macià, va valorar “un llegat de cants vinculats al calendari religiós que es perdrien si no fos per treballs com aquest”.

 

Comparteix

També t'interessarà